HR-poljoprivreda-voćarstvo-Poljoprivreda Za razvoj voćarstva potrebno podići 40 tisuća hektara novih nasada Piše: Tanja PerničkaZAGREB, 28. veljače (Hina) - Godišnje se u Hrvatskoj kroz sustav državnih poticaja podiže 700 hektara
voćnjaka, a nastavi li se takvim tempom u idealnim uvjetima biti će nam potrebno 65 godina, a u lošijoj varijanti čak 95 godina da dostignemo 40 tisuća hektara novih nasada voćnjaka koliko je potrebno samo za zadovoljavanje domaćih potreba.
Piše: Tanja Pernička
ZAGREB, 28. veljače (Hina) - Godišnje se u Hrvatskoj kroz sustav
državnih poticaja podiže 700 hektara voćnjaka, a nastavi li se
takvim tempom u idealnim uvjetima biti će nam potrebno 65 godina, a
u lošijoj varijanti čak 95 godina da dostignemo 40 tisuća hektara
novih nasada voćnjaka koliko je potrebno samo za zadovoljavanje
domaćih potreba.#L#
Ističe to Frane Ivković iz Hrvatske voćarske zajednice,
napominjući, kako je za razvoj voćarstva nužno podignuti tih 40
tisuća hektara novih nasada i to u što kraćem razdoblju, odnosno
prije ulaska u Europsku uniju (EU).
Ukoliko se ne postignu ciljevi strategije razvoja hrvatskog
voćarstva Hrvatska će i dalje ovisiti o uvozu voća. Hrvatska
godišnje uvozi voća za 137 milijuna dolara.
Problem pri podizanju 700 hektara voćnjaka godišnje je taj što se
podižu stihijski, napominje Ivković ističući kako Hrvatska ima
potencijala za razvoj voćarstva. Podizanje 40 tisuća hektara novih
nasada 'vuče' za sobom veliki broj zaposlenih, osobito u
proizvodnji. Naime, uz pretpostavku da jedna obitelj (u prosjeku
četveročlana) ima dva hektara voćnjaka, u Hrvatskoj bi od te
proizvodnje moglo živjeti 20 tisuća obitelji, odnosno, gotovo 80
tisuća stanovnika.
Pametnom pak politikom, napominje Ivković, možemo izvoziti voća za
200 milijuna dolara, no za to nam je potrebno još 30 tisuća hektara
novih nasada. Idealne šanse za izvoz su nam višnje maraska,
mandarine te šljive.
Od 1998. godine u hrvatskom voćarstvu pada proizvodnja svih vrsta
voća zbog biološke starosti velikog broja nasada. Naročito je to
došlo do izražaja u početku Domovinskog rata u kojem je uništeno 35
do 40 posto nasada, 30 posto uništeno je lošom pretvorbom i
privatizacijom, a 20 posto biološkom starošću. Upotrebljivo je
ostalo 20 posto nasada.
Voćari upozoravaju i na elementarne nepogode koje pogađaju
hrvatske voćare od 1997. godine. Vlada je donijela odluku kojom će
se dospjeli krediti voćarima, kojima su voćnjaci stradali od
elementarnih nepogoda reprogramirati. Ivković je istaknuo kako
voćari dobivaju prijedloge oko nagodbe, ali se još uvijek ne znaju
uvjeti po kojima će ići nagodba. Voćari su tražili otpis redovnih i
zateznih kamata i da se glavnica reprogramira.
Što se tiče poticaja za podizanje novih nasada oni su, kako je kazao
Ivković, koliko toliko zadovoljavajući, no, što se pak tiče
poticaja za nasade u rodu to je već druga priča. Po njegovoj je
ocjeni sramotno da se voćare potiče s 1250 kuna po hektaru, dok
proizvođači pšenice primjerice dobivaju 1650 kuna. Poznato je kako
su investicije u voćarstvu, efektivni sati rada, rizičnost
proizvodnje itd., otprilike kao da se obrađuje 20 hektara pšenice.
Uzme li se pritom u obzir da država svake godine osigura novac za
otkup pšenice vidljivo je da su ratari u povlaštenijem položaju od
drugih proizvođača, kaže Ivković.
Voćari također ističu kako su spremni sudjelovati u izgradnji
modernih hladnjača, ali uz potporu resornog ministarstva te
županija i gradova.
Mario Di Giusti iz Velike Gorice, jedan od najvećih hrvatskih
proizvođača jabuka, na vrijeme je, kako kaže, shvatio kako su
marketing i plasman na tržište najvažniji dio koji treba riješiti.
Njegova proizvodnja završava u trgovačkim lancima, a izgradio je i
vlastitu hladnjaču kapaciteta 500 tona, čime je riješio jedan od
ključnih problema - skladištenje. Mnogo smo, kaže, investirali i u
sustav zaštite od mraza, a jedna od velikih investicija koje ih
očekuju su zaštitne mreže. Di Giusti napominje kako su upravo
klimatske promjene posljednjih godina jedan od vodećih problema
hrvatskih proizvođača budući samo 5 posto voćara ima protumraznu
zaštitu.
Di Giusti voćarstvom se počeo baviti 1988. godine na jednom hektaru
vlastitog voćnjaka, a danas proizvodnju jabuka ima na 20 hektara,
breskve proizvodi na četiri hektara, jagode na tri hektara, kruške
na jednom hektaru, a na nešto površina zasadio je lubenice i dinje.
(Hina) tp ds