PLOČE, 20. veljače (Hina) - U pogonu za preradu i sušenje mesa na ušću Neretve pokraj Ploča od početka je godina dosad osušeno oko tri tone pancete i oko 500 pršuta, kazao je danas kazao vlasnik objekta, neretvanski obrtnik i
poduzetnik Hinko Medak iz Komina.
PLOČE, 20. veljače (Hina) - U pogonu za preradu i sušenje mesa na
ušću Neretve pokraj Ploča od početka je godina dosad osušeno oko tri
tone pancete i oko 500 pršuta, kazao je danas kazao vlasnik objekta,
neretvanski obrtnik i poduzetnik Hinko Medak iz Komina.#L#
Nove količine svinjskog mesa, poglavito pancete, pršuta, kobasica
i drugih mesnih proizvoda već su na sušenju. Prema procjenama
stručnjaka, očekuje se da će ove zime iz doline Neretve na hrvatsko
tržište biti plasirano ukupno 55 tona suhomesnatih proizvoda.
Prema projektu Instituta za prehrambene namirnice RH, u pogonu za
preradu i sušenje mesa, koji se prostire na 120 četvornih metara,
izgrađena je suvremena hladnjača, prostor za soljenje i
dosoljavanje mesa, te sušara za hladno dimljenje i sušenje mesa
godišnjeg kapaciteta 30 tona pancete i 2.500 pršuta te drugih
proizvoda.
Pogon, u koji je ugrađena trenutačno najmodernija tehnologija za
sušenje, vrijedan je više od dva milijuna kuna, a u financiranju je
sudjelovala, sa 600.000 kuna, Hrvatska banka za obnovu i razvitak.
(Hina) tcv db