FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BUSH ŠALJE IZASLANSTVO U PODRUČJA POGOĐENA TSUNAMIJEM

WASHINGTON,31. prosinca(Hina) - Američki predsjednik George W. Bushnajavio je u četvrtak kako će poslati izaslanstvo predvođeno državnimtajnikom Colinom Powellom i svojim bratom guvernerom Floride JebomBushom u nedjelju 2. siječnja u azijska područja pogođena tsunamijemkako bi procijenili potrebe za daljnom američkom pomoći.
WASHINGTON,31. prosinca(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush najavio je u četvrtak kako će poslati izaslanstvo predvođeno državnim tajnikom Colinom Powellom i svojim bratom guvernerom Floride Jebom Bushom u nedjelju 2. siječnja u azijska područja pogođena tsunamijem kako bi procijenili potrebe za daljnom američkom pomoći.

"Svi Amerikanci su šokirani i rastuženi tragičnim gubitkom života i razaranjima oko Indijskog oceana", rekao je u priopćenju Bush koji se trenutno nalazi na svom ranču u Crawfordu u Teksasu.

Izaslanstvo stručnjaka trebalo bi se susresti s regionalnim čelnicima i predstavnicima međunarodnih organizacija kako bi procijenilo koju dodatnu pomoć mogu osigurati Sjedinjene Države.

Zamjenik glasnogovornika Bijele kuće Trent Duffy rekao je da uključivanje predsjednikova brata, koji ima veliko iskustvo u pomoći i obnovi uragananima poharane Floride, pokazuje veliku važnost koju predsjednik pridaje ovom izaslanstvu.

U priopćenju nije objavljeno kamo će sve izaslanstvo putovati, a očekuje se da će posjetiti nekoliko zemalja uključujući Tajland i Indoneziju.

Bijela kuća je i ovom najavoma nastavila svoja nastojanja da uvjeri domaće i strane kritičare da će Sjedinjene Države pružiti velikodušnu pomoć područjima pogođenim tsunamijem u kojima je poginulo najmanje 125.000 ljudi.

"U ovom trenutku odlučne potrebe Amerika se udružuje s drugim zemljama i međunarodnim organizacijama kako bi učinila sve što je moguće u osiguranju pomoći i potpore žrtvama i njihovim obiteljima", rekao je Bush u priopćenju.

Kritičari su optužili Busha, koji provodi odmor na svom ranču u Crawordu, za neosjetljivost nakon što se tek u srijedu obratio javnosti govoreći o katastrofi i obećao američku pomoć postradalima.

Zapaženo je i da je američka pomoć od 35 milijuna dolara daleko od mogućnosti SAD-a i da ju je već nadmašilo nekoliko europskih država poput Velike Britanije s 95 milijuna dolara, Švedske sa 75,5 milijuna, Španjolske sa 68 milijuna i Francuske s 57 milijuna.

Bush je u srijedu rekao da je obećanih 35 milijuna dolara žrtvama tsunamija tek početak američkih napora i odbacio sugestiju humanitarnog čelnika UN-a Jana Egelanda da su bogate zemlje poput Amerike škrte rekavši da je "na krivom putu i loše obaviješten".

List The New York Times u četvrtak se u uvodniku usprotivio Bushu i rekao da je Egeland bio u pravu i da 35 milijuna dolara pomoći ostaje "bijedna kap u moru" i u skladu s mizernim iznosom koji SAD daje inozemstvu za nevojnu pomoć.

NYT navodi kako prema anketama većina Amerikanaca vjeruje da SAD troši 24 posto svojeg proračuna na pomoć siromašnim zemljama dok je to u stvari daleko ispod četvrtine 1 postotka.

List navodi da EU daje daleko više pomoći nerazvijenim zemljama nego SAD. U 2003. SAD je za razvoj dao 16,2 milijarde dolara, a EU 37,1 milijardu dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙