FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potres ubrzao rotaciju zemlje i skratio dan

WASHINGTON, 29. prosinca 2004. (Hina/dpa) - Podvodni potres koji jepokrenuo razorne valove u jugoistočnoj i južnoj Aziji zauvijek jeubrzao rotaciju Zemlje i skratio dan za oko tri mikrosekunde, rekli suznanstvenici iz američke svemirske agencije u srijedu.
WASHINGTON, 29. prosinca 2004. (Hina/dpa) - Podvodni potres koji je pokrenuo razorne valove u jugoistočnoj i južnoj Aziji zauvijek je ubrzao rotaciju Zemlje i skratio dan za oko tri mikrosekunde, rekli su znanstvenici iz američke svemirske agencije u srijedu.

Goefizičar Richard Gross iz NASA-e rekao je u telefonskom razgovoru iz Pasadene u Kaliforniji da je vremenska razlika vjerojatno premalena da bi se mogla izmjeriti.

Potres od 9 stupnjeva po Richterovoj ljestvici u nedjelju pomaknuo je Zemljinu os za 2,5 cm, prema Grossovoj procjeni. On je rekao da je Zemlja postala kompaktnija i da se počela brže kretati kada su se sudarile dvije tektonske ploče, što je pokrenulo potres.

Pomicanje Zemljine osi nije bilo veliko jer je do potresa došlo u blizini ekvatora, rekao je geofizičar. Mnogo bi gore posljedice imao potres iznad 45. stupnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙