FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Titov spomenik na restauraciji u Zagrebu

ZAGREB, 29. prosinca 2004. (Hina) - Spomenik Josipa Broza Tita dovezenje jutros u ljevaonicu zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti (ALU)na restauraciju, nakon što je eksplozivnom napravom oštećen u nedjeljuposlije ponoći.
ZAGREB, 29. prosinca 2004. (Hina) - Spomenik Josipa Broza Tita dovezen je jutros u ljevaonicu zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti (ALU) na restauraciju, nakon što je eksplozivnom napravom oštećen u nedjelju poslije ponoći.

Spomenik, rad poznatog hrvatskoga kipara Antuna Augustinčića, koji je 1948. postavljen ispred rodne kuće Josipa Broza, dio je zaštićene cjeline Kumrovca i bit će restauriran prema izvornom gipsanom odljevu koji se čuva u Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu, rekla je v.d. ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Vlatka Filipčić Maligec.

Ona nije mogla reći koliko će stajati troškovi restauracije, no napomenula je da je vrijednost skulpture procijenjena na oko 150.000 kuna.

Sve troškove obnove spomenika financirat će Ministarstvo kulture, potvrdila je Filipčić Maligec dodavši da će radovi trajati tridesetak dana.

Titov spomenik Augustinčić je izradio 1947., a smatra ga se jednim od najboljih kiparovih radova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙