FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srušen Titov spomenik u Kumrovcu

KUMROVEC, 27. prosinca 2004. (Hina) - Spomenik Josipu Brozu Titu krajnjegove rodne kuće u Kumrovcu srušen je u eksploziji u noći s nedjeljena ponedjeljak, a policija traga za nepoznatim počiniteljem togvandalizma.
KUMROVEC, 27. prosinca 2004. (Hina) - Spomenik Josipu Brozu Titu kraj njegove rodne kuće u Kumrovcu srušen je u eksploziji u noći s nedjelje na ponedjeljak, a policija traga za nepoznatim počiniteljem tog vandalizma.

Još nema podrobnijih saznanja o počiniteljima tog vandalskog čina, rekli su na izvanrednoj konferenciji za novinare u klanječkoj policiji glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun i načelnik PU krapinsko-zagorske Željko Cujzek.

U suradnji sa slovenskom policijom PU krapinsko-zagorska i varaždinska blokirale su sve izlaze iz Kumrovca prema Republici Sloveniji, a postavljeno je devet policijskih ophodnji.

Hrvatska Vlada najoštrije je osudila "vandalski" čin rušenja spomenika Josipu Brozu Titu ispred njegove rodne kuće u Kumrovcu. Nakon dojave o eksploziji Vlada je od policije zatražila da učini sve da se počinitelji tog kažnjivog djela što prije otkriju i primjereno kazne.

U eksploziji je oštećena i Brozova rodna kuća, ugostiteljski objekt nasuprot Brozove kuće i Upravna zgrada Etnosela Kumrovec, na kojima su popucali prozori.

Predsjednik SDP-a Ivica Račan oštro je osudio rušenje kipa Josipa Broza, ocijenivši da je taj vandalski čin politički motiviran, u cilju zaustavljanja europskog i demokratskog puta Hrvatske. "Rušenje biste antifašističkog Tita, danas na kraju 2004. i pred finalnu fazu pregovora za ulazak u EU, objektivno je i bez sumnje napad na europsku perspektivu Hrvatske", izjavio je Račan na konferenciji za novinare. Dodao je da su počinitelji tog vandalskog čina očito htjeli poručiti demokratskoj Hrvatskoj da su još uvijek tu, a to je, kaže Račan, poruka i "onima koji su ih do jučer štitili ili pred njihovim djelovanjem zatvarali oči". Objasnio je da misli na "mnoge u HDZ-u" koji su prošlih godina "zatvarali oči pred djelovanjem mračnih radikalno desničarskih snaga".

Miniranje spomenika osudila su Ministarstvo kulture, Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i Savez društava "Josip Broz Tito" i Istarski demokratski sabor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙