FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Đukić: SNS podupire Mesićevu predsjedničku kandidaturu

ZAGREB, 28. prosinca 2004. (Hina) - Predsjednik Srpske narodne stranke(SNS) Milan Đukić najavio je danas na konferenciji za novinare da tastranka podupire predsjedničku kandidaturu Stjepana Mesića, jer držida su ostali kandidati nedorasli dužnosti predsjednika Republike.
ZAGREB, 28. prosinca 2004. (Hina) - Predsjednik Srpske narodne stranke (SNS) Milan Đukić najavio je danas na konferenciji za novinare da ta stranka podupire predsjedničku kandidaturu Stjepana Mesića, jer drži da su ostali kandidati nedorasli dužnosti predsjednika Republike.

HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Jadranka Kosor izdvaja se od ostalih kandidata, jer je podupire najjača politička stranka i mudro koristi činjenicu da se za izbore kandidirao velik broj kandidata. Svoju šansu vidi u drugom krugu, očekujući da će ostali kandidati usmjeriti glasove svojih birača prema njoj, ocijenio je Đukić.

Ustvrdivši da se u Hrvatskoj prodaju kuće građana srpske nacionalnosti bez njihova znanja, Đukić je rekao kako je riječ o oko deset tisuća takvih sumnjivih transakcija. Time je izravno pogođeno oko 40 tisuća građana srpske nacionalnosti koji su izmanipulirani u ostvarenju prava na povratak i na povrat imovine. To su teška kažnjiva djela koja se, smatra on, mogu podvesti pod etničko čišćenje i genocid.

Po Đukićevu mišljenju, potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac o tom se problemu očitovao tek sada, jer započinje pripremu terena za nadolazeće lokalne izbore. Ustvrdio je da su Pupovcu poznati opunomoćenici za prodaju srpskih kuća, jer su im se građani javljali, ali nisu reagirali.

Đukić smatra da za kršenje tih prava jednaku odgovornost snose i hrvatska Vlada i Pupovac koji je uvijek pokušavao voditi tzv. višu politiku u borbi za više interese i nametnuti SDSS kao ravnopravnog pregovarača. No to nije bilo moguće, jer su "bili ucijenjeni", a tri su zastupnika rješavala svoje vlastite interese, ocijenio je.

Podsjetio je da se Vlada obvezala na ispunjenje obveze povrata imovine hrvatskim državljanima srpske nacionalnosti do kraja godine, rekavši kako je do sada vraćeno samo 40 posto privatne imovine koja je bila u legalnom privremenom korištenju, odnosno 20 posto oduzete i nasilno useljene imovine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙