FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Anketa: poslodavci očekuju rast zaposlenosti i plaća

ZAGREB, 27. prosinca 2004. (Hina) - Većina poslodavaca u narednih 12mjeseci očekuje povećanje plaća i broja zaposlenih, pokazuje anketatvrtke Selectio d.o.o. o indeksu tržišta rada (ITR) u zadnjem kvartaluove godine, provedena tijekom studenog na uzorku od 115 poslodavaca iviše od 1000 posloprimaca.
ZAGREB, 27. prosinca 2004. (Hina) - Većina poslodavaca u narednih 12 mjeseci očekuje povećanje plaća i broja zaposlenih, pokazuje anketa tvrtke Selectio d.o.o. o indeksu tržišta rada (ITR) u zadnjem kvartalu ove godine, provedena tijekom studenog na uzorku od 115 poslodavaca i više od 1000 posloprimaca.

Dvije trećine, 67 posto, anketiranih poslodavaca namjerava povećati broj zaposlenih, što je neznatno manje u odnosu na prethodni kvartal, ali, pokazuju podaci, govori o trendu pada kroz cijelo razdoblje od početka mjerenja u travnju 2004. Njih 74 posto smatra da će morati povećavati plaće barem brzinom kojom su ih povećavali u proteklom razdoblju. Taj je postotak znatno veći nego prethodni kvartal kada je 56,8 posto poslodavaca smatralo da će plaće rasti znatno brže nego u prethodnom razdoblju.

Većina poslodavaca očekuje povećanje broja zaposlenih zbog rasta poslovanja (67,5 posto), ili premalog broja radnika za postojeće poslovanje (26 posto).

Optimizam posloprimaca je u stagnaciji - 73,2 posto procjenjuje svoje izglede za nalaženje boljeg posla vrlo dobrima, dobrima ili osrednjima, što je na otprilike istoj razini u odnosu na prethodni kvartal kao i drugi kvartal ove godine.

Takve procjene poslodavaca i posloprimaca povećale su ITR za 7,1 postotnih poena u odnosu na prethodni kvartal, na 113,4 bodova što je najveća vrijednost od početka računanja.

ITR je porastao prvenstveno zbog znatnog povećanja podindeksa za poslodavce, koji je na najvišoj razini od početka računanja indeksa u travnju 2003, tumače iz Selectia napominjući da uzrok povećanja tog podindeksa nije porast zapošljavanja, nego sve veći pritisak na rast plaća. Isto tako, napominju, povećanje podindeksa za poslodavce (koji iznosi 110,4 u odnosu na 96,4 u kolovozu te 90,4 u svibnju) djelomice je vjerojatno sezonskog karaktera .

ITR se dobija usrednjavanjem podindeksa za poslodavce i posloprimce.

Podindeks za poslodavce se izračunava na osnovu njihove procjene povećanja broja zaposlenih i plaća u idućih 12 mjeseci u odnosu na proteklih 12 mjeseci.

Posloprimci istodobno procjenjuju kakvi su im izgledi za nalaženje boljeg posla uz ponuđene odgovore 'vrlo dobri, dobri, osrednji, loši, vrlo loši'. Podindeks je postotak onih koji su odabrali jedan od prva tri odgovora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙