FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sonda Huygens odvojila se od letjelice Cassini

ZAGREB, 25. prosinca 2004. (Hina) - Europska sonda Huygens odvojila seuspješno u subotu nešto iza 4 sata po srednjoeuropskom vremenu odameričke letjelice Cassini kako bi krenula na svoj put prema Titanu,najtajanstvenijem mjesecu Saturna, objavila je NASA, a prenijeleagencije.
ZAGREB, 25. prosinca 2004. (Hina) - Europska sonda Huygens odvojila se uspješno u subotu nešto iza 4 sata po srednjoeuropskom vremenu od američke letjelice Cassini kako bi krenula na svoj put prema Titanu, najtajanstvenijem mjesecu Saturna, objavila je NASA, a prenijele agencije.

"Sonda se uspješno odvojila od letjelice", rekla je Rosemary Sullivant, glasnogovornica Propulsion Laboratory, javlja agencija France presse.

Huygens treba stići na Titan za dvadeset dana, 14 siječnja 2005.

Ta sond koju je proizvela Europska svemirska agencija (ESA) opremljena je sa šest znanstvenih instrumenata koji će proučiti fizičke, kemijske i električne karakteristike atmosfere Titana.

Kako prenosi agencija dpa znanstvenici vjeruju da bi istraživanje Titana, jedinog mjeseca sunčeva sustava koji ima vlastitu atmosferu, moglo pomoći razumijevanju nastanka Zemlje.

Titan je drugi po veličini mjesec u sunčevu sustavu nakon Jupiterova Ganimeda i na površini ima temperaturu od oko 180 stupnjeva Celsiusa prema ESA-i.

Cassini i Huygens poletjeli su iz Cape Canaverala na Floridi 15. listopada 1997. Cassini treba obilaziti Saturn najmanje do 30. lipnja 2008.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙