FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Palestinci glasovali na mjesnim izborima

RAMALAHH, 24. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Palestinci su glasovalina prvim općinskim izborima na Zapadnoj obali u posljednja tridesetljeća, koji se smatraju pokusom za predsjedničke izbore idućegmjeseca na kojima će se birati nasljednik Jasera Arafata.
RAMALAHH, 24. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Palestinci su glasovali na prvim općinskim izborima na Zapadnoj obali u posljednja tri desetljeća, koji se smatraju pokusom za predsjedničke izbore idućeg mjeseca na kojima će se birati nasljednik Jasera Arafata.

Izbori održani u četvtrtak, na kojima je zabilježen velik odziv birača, prigoda su za odmjeravanje snaga između dominantnog Fataha i islamista koji se zaklinju da će uništiti Izrael. Glasovanje je završilo u 19 sati po mjesnom vremenu, a rezultati se očekuju u subotu.

Gotovo 1.000 kandidata natjecalo se za oko 300 mjesta u 26 lokalnih vijeća, uglavnom u selima. Mjesni izbori u Gazi odgođeni su zbog nasilja koje je spriječilo registraciju birača.

Kako bi izbori protekli mirno, Izrael je dopustio naoružanim palestinskim policajcima da uđu u neke gradove i sela u koje nisu smjeli ući prema odredbama privremenih mirovnih sporazuma potpisanih početkom 90-ih godina.

"Ovo je prvi korak prema uspostavi palestinske države", rekao je palestinski premijer Ahmed Korei, glasujući u Abu Disu, u blizini Jeruzalema. "Ovo je početak demokratskog procesa", naglasio je.

Na izborima su prvi put sudjelovale islamističke skupine. Dobiju li veliku potporu, novom palestinskom predsjedniku, najvjerojatnije kandidatu Fataha Mahmudu Abasu, bit će vrlo teško razoružati palestinske militante i nagovoriti ih da pristanu na prekid vatre.

Palestinski predsjednički izbori održavaju se 9. siječnja. Islamistički pokreti najavili su da će ih bojkotirati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙