FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rumunjska: Mađarska manjina u novoj vladi

BUKUREŠT, 23. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Demokratska unija MađaraRumunjske (UDMR) imat će četiri ministarska mjesta u novoj rumunjskojvladi, objavio je u četvrtak na konferenciji za novinare novi premijerCalin Popescu Tariceanu, kojeg je na taj položaj u srijedu postaviopredsjednik Traian Basescu.
BUKUREŠT, 23. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Demokratska unija Mađara Rumunjske (UDMR) imat će četiri ministarska mjesta u novoj rumunjskoj vladi, objavio je u četvrtak na konferenciji za novinare novi premijer Calin Popescu Tariceanu, kojeg je na taj položaj u srijedu postavio predsjednik Traian Basescu.

"Predsjednik UMDR Bela Marko vjerojatno će biti državni ministar zadužen za kulturu, obrazovanje i europske integracije", rekao je Tariceanu.

"Što se tiče drugih ministarstava još uvijek ne mogu otkriti sve pojedinosti jer su pregovori s UDMR-om još uvijek u tijeku", kazao je Tariceanu.

Prema Markovim riječima, Tariceanu će u četvrtak i petak još morati izraditi program vlade koji "iznosi projekte mađarske manjine".

Kako nijedna stranka nakon izbora u Rumunjskoj nije dobila većinu, Socijalna demokratska stranka koja je osvojila 37 posto glasova i Basescuov savez DA (31 posto) upustili su se u borbu za mobiliziranje drugih stranaka kako bi sastavili parlamentarnu većinu.

Osim potpore UDMR-a DA je dobila potporu i Nacionalnog demokratskog bloka (BND) koji je imao zajedničku listu sa strankom ekstremne desnice velike Rumunjske (PRM).

Savez DA je odbacio suradnju s PRM (64 zastupnika) i računa na potporu 30 zastupnika Humanističke stranke (PUR) te 18 zastupnika manjina.

Traian Basescu je u srijedu zadužio Tariceanua da sastavi vladu objasnivši da PSD, bez PUR-a, ima samo 160 mjesta u parlamentu dok DA ima 161 mjesto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙