FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Petar Pan slavi stoti rođendan

LONDON, 23. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Petar Pan, dječak koji ne želiodrasti i koji je postao jedan od omiljenih likova dječjeknjiževnosti, slavi u ponedjeljak 100. rođendan.
LONDON, 23. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Petar Pan, dječak koji ne želi odrasti i koji je postao jedan od omiljenih likova dječje književnosti, slavi u ponedjeljak 100. rođendan.

Londonsko kazalište Duke of York je 27. prosinca 1904. godine imalo prvu predstavu komada Jamesa Matthewa Barriea, u kojemu Petar Pan odvede malu Wendy i njezinu braću u izmišljenu zemlju gdje su "izgubljeni dječaci" i vila Zvončica.

Zajedno proživljavaju uzbudljive pustolovine među kojima i sukobe s gusarima na čelu s kapetanom Kukom.

Stoti rođendan dječaka koji ne želi odrasti proslavit će se ovoga mjeseca u Londonu brojnim svečanostima, čak i predstavom u Duke of Yorku.

Muzej kazališta Covent Garden organizira niz radionica za djecu s temom Petra Pana: seanse šminkanja, stvaranja kostima i komedija.

"Djeca jako vole priču koja im budi maštu i donosi ideju da mogu pobjeći od rutine i otići u fantastičnu zemlju ostavljajući roditelje iza sebe", kazala je glasnogovornica muzeja Caroline Malbon.

Aukcijska je kuća Sotheby's u četvrtak prošli tjedan organizirala dražbu suvenira i rukopisa vezanih za Petra Pana na kojoj je sakupljeno 165.000 eura.

Prihodi s dražbe donirani su bolnici Great Osmond Street koju je 1929. godine utemeljio sir James Matthew Barrie i odredio da ona bude nasljednik autorskih prava na Petra Pana.

Bolnica specijalizirana za liječenje bolesne djece prima prihode od svih predstava, filmova, knjiga i proizvoda inspiriranih pričom o vječitom dječaku.

Petar Pan je jedan od književnih junaka koji je ostvario nezapamćen uspjeh: u anglofonom svijetu svaka se godine igraju predstave, a taj je lik inspirirao više filmova.

James Matthew Barrie se 1897. godine šetao parkom Kensington kada je sreo petogodišnjeg dječaka Georgea Llewelyna Daviesa, njegova četverogodišnjeg brata Jacka, dadilju i brata Petera. Barrie je postao prijatelj obitelji koja je dobila još dva člana - dječake Michaela i Nicholasa.

Petorica dječaka su, čini se, Barrieu bila inspiracija za "izgubljene dječake", a Michael za lik Petra Pana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙