FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbijanski državni vrh o Ashdownovim mjerama

BEOGRAD,22. prosinca(Hina) - Mjere visokog predstavnika u Bosni iHercegovini Paddya Ashdowna protiv Republike Srpske u temelju sunedemokratske i protupravne, priopćeno je nakon sastanka predsjednikaSrbije Borisa Tadića, premijera Vojislava Koštunice i predsjednikaSkupštine Srbije Predraga Markovića, održanog u srijedu navečer.
BEOGRAD,22. prosinca(Hina) - Mjere visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Paddya Ashdowna protiv Republike Srpske u temelju su nedemokratske i protupravne, priopćeno je nakon sastanka predsjednika Srbije Borisa Tadića, premijera Vojislava Koštunice i predsjednika Skupštine Srbije Predraga Markovića, održanog u srijedu navečer.

Neutemeljeno je optuživati sadašnje rukovodstvo Republike Srpske da ne surađuje s Haaškim sudom, zato što su vlasti u Banjoj Luci učinile veliki napor kako bi se društvo suočilo sa zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini, navodi se u priopćenju dostavljenom medijima nakon sastanka.

Kako je zaključeno na sastanku, održanom u Predsjedništvu Srbije, "apsolutno su neprihvatljive i prijetnje visokog predstavnika u BiH da će nastaviti s kaznenim mjerama, ako je potrebno sve do ukidanja Republike Srpske".

"Po Aneksu 10, članku 2 Daytonskog sporazuma, kojim se određuje mandat visokog predstavnika, on nema ni ovlasti da smjenjuje dužnosnike, premda se njima već duže vrijeme obilato koristi, a kamo li da mijenja institucionalni okvir uređen samim Daytonskim sporazumom", navodi se u priopćenju, te ocjenuje da bi "jednostrana i samovoljna revizija Daytonskog sporazuma ugrozila političku stabilnost BiH i čitave regije".

"Pozivamo visokog predstavnika da prije svega poštuje Daytonski sporazum i ustavno uređenje BiH i da ponovo uspostavi normalne odnose suradnje s rukovodstvom Republike Srpske. To je najbolji i najsigurniji put da se riješi sadašnja kriza i izbjegnu teške političke posljedice, kako u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, tako i regiji u cjelini", navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙