FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Glavni tajni CDU-a podnio ostavku zbog korupcije

BERLIN, 22. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Glavni tajnik njemačkeDemokršćanske unije (CDU) Laurenz Meyer u srijedu je podnio ostavku nasvoju dužnost jer je primio novac i druge povlastice od energetsketvrtke RWA, inače svog bivšeg poslodavca, pogoršavši tako krizu unutarglavne njemačke oporbene stranke.
BERLIN, 22. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Glavni tajnik njemačke Demokršćanske unije (CDU) Laurenz Meyer u srijedu je podnio ostavku na svoju dužnost jer je primio novac i druge povlastice od energetske tvrtke RWA, inače svog bivšeg poslodavca, pogoršavši tako krizu unutar glavne njemačke oporbene stranke.

To je četvrta ostavka važnijeg člana CDU-a ili bratske bavarske Kršćansko- socijalne unije (CSU), što je težak udarac za predsjednicu demokršćana Angelu Merkel koja bi mogla biti kandidat konzervativaca na izborima za kancelara 2006. godine.

Na konferenciji za novinare u Berlinu Angela Merkel je izjavila da će novi glavni tajnik stranke biti Volker Kauder. Taj 55-godišnji pravnik, porijeklom iz Baden-Wurtemberga, zastupnik je u njemačkom parlamentu od 1990. godine.

Meyer (56) je kritiziran jer je primio plaću u visini 59.320 eura za pet mjeseci rada za opskrbljivača energijom RWA, nakon što je izabran za glavnog tajnika stranke u studenome 2000. godine. Također je dobio smanjene račune za električnu energiju, a iskoristio je i kredit sa sniženom kamatom te brojne druge povlastice.

Meyer je primio oko 125.000 eura od tvrtke VEW, koju je kasnije kupio RWE, što je objašnjeno kao otpremina jer je ponovno radio za tu tvrtku.

Tužilaštvo Essena ispituje tužbu podignutu protiv Meyera zbog korupcije i zlouporabe povjerenja.

U posljednja četiri mjeseca CDU su napustili predsjednik parlamentarne skupine CDU/CSU Friedrich Merz, zatim njegov zamjenik Horst Seehofer i stranački šef za socijalna pitanja Hermann Josef Arentz.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙