FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Norveška: Pitanje priključenja EU-u nije hitno

OSLO, 21. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Čini se da će Norveškaodgoditi svaku novu bitku oko priključenja Europskoj uniji za nekolikogodina, kazao je u utorak premijer Kjell Magne Bondevik.
OSLO, 21. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Čini se da će Norveška odgoditi svaku novu bitku oko priključenja Europskoj uniji za nekoliko godina, kazao je u utorak premijer Kjell Magne Bondevik.

Premijer predviđa da će norveškim općim izborima u rujnu 2005. godine dominirati domaće teme, poput reforme socijalne pomoći, čime će rasprave o priključenju europskom bloku 25-orice pasti u drugi plan. Osim toga, tvrde analitičari, Norveška, treća izvoznica nafte na svijetu, želi prvo vidjeti kako će se odvijati stvari u proširenoj Europskoj uniji.

"Mislim da se pitanje norveškog članstva u EU-u neće ozbiljno nametnuti prije druge polovice parlamentarnog mandata", kazao je Bondevik.

Mandat novog saziva parlamenta trajat će od 2005. do 2009. godine pa se pokretanje pitanja članstva ne očekuje prije 2007. godine, pojasnio je premijer.

"Ne radi se o hitnoj stvari", ustvrdio je Bondevik.

Norvežani su dva puta na referendumima glasovali protiv priključenja Uniji, 1971. i 1994. godine. Bondevik je demokršćan i oba je puta članstvu u EU-u rekao "ne".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙