FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Nove pozajmice gradskim tvrtkama

ZAGREB, 21. prosinca 2004. (Hina) - Zagrebačko Gradsko poglavarstvodanas je otpisalo kratkoročne pozajmice trgovačkim društvima: Jarun,URIHO i Vodoprivreda Zagreb kojoj su ujedno odobrili i novu pozajmicute poporu Čistoći čemu su se usprotivili članovi Poglavarstva izredova HNS-a.
ZAGREB, 21. prosinca 2004. (Hina) - Zagrebačko Gradsko poglavarstvo danas je otpisalo kratkoročne pozajmice trgovačkim društvima: Jarun, URIHO i Vodoprivreda Zagreb kojoj su ujedno odobrili i novu pozajmicu te poporu Čistoći čemu su se usprotivili članovi Poglavarstva iz redova HNS-a.

"Gotovo sve kratkoročne pozajmice obično završe otpisivanjem duga", ustvrdio je na sjednici Poglavarstva zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić ocijenivši da nije način da se potpore iz proračuna tj. iz poreznih sredstava građana daju neselektivno i bez kriterija.

Član Poglavarstva HNS-ovac Srećko Ferenčak je dodao da da bi bilo poštenije vidjeti koji direktor radi dobro, a koji ne jer se u protivnom prikriva loše poslovanje poduzeća.

Pročelnik Ureda za gospodarstvo Ladislav Prežigalo je izvijestio da su od siječnja do rujna 23 trgovačka društva iskazala pozitivan financijski saldo od 68,6 milijuna kuna. Dobit je iskazalo 14 trgovačkih društava od kojih najviše ZGOS (54 milijuna) i Zagrebačke ceste (34 milijuna), a gubitak njih devet od kojih najviše Vodoprivreda Zagreb (20 milijuna) i Čistoća (10 milijuna).

Tojčić je ocijenio da su poduzeća u gubicima zbog povećanja plaća (prosjek je 4.986 kuna) i dodao da nije dobro da takve probleme rješavaju potporama Grada.

Ipak, Prežigalo se pohvalio da su investicije u gradskim tvrtkama više za 16,2 posto nego u istom razdoblju lani i iznose 513 milijuna kuna.

Na Poglavarstvu je prihvaćen prijedlog godišnjeg programa korištenja spomeničke rente za 2005. (koja se naplaćuje od korisnika poslovnih prostora u takvim objektima) uglavnom za kulturna dobra u području Gornjeg Grada, Kaptola i Zelene potkove te unutar zone A odnosno povijesne urbane cjeline Zagreba i Sesveta ovisno o stanju ugroženosti kulturnog dobra i spomeničke vrijednosti.

Pročelnica Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Doris Kažimir je rekla da Grad u potpunosti financira konzervatorske i druge slične radove na kulturnim objektima, dok preostale financira od 50 do 25 posto. Naglasila je da se na javni poziv Gradskog poglavarstva za sufinanciranje radova pa i uklanjanje bespravnih npr. rashladnih uređaja mogu javiti zainteresirani vlasnici i korisnici kulturnih dobara kad se poziv objavi u novinama.

Danas je prihvaćeno i nekoliko amandmana među kojima i onaj kojim se 44 milijuna kuna iz proračuna preraspodjeljuje za gradnju vrtića i škola.

Gradsko je poglavarstvo danas donijelo zaključak o dodjeli dva stana u najam i to Lani i Marku Domini i Marijanu Nediću po mišljenju Ureda za zdravstvo i socijalnu skrb. Još 35 stanova dodijeljeno je u najam osobama u teškim socijalno- zdravstvenim prilikama te znanstvenim, kulturnim i javnim djelatnicima od interesa za Zagreb i Hrvatsku među kojima su i operna primadona Gertruda Munitić, novinarka Elizabeta Gojan, novinaru Trpimiru Vickoviću¸ vrhunskim sportašima Nataši Vezmar i Damiru Sladetiću i drugima. Ugovori o najmu će im biti uručeni u četvrtak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙