FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader: u pregovaračkom timu samo stručnjaci

BRUXELLES,17. prosinca 2004.(Hina) - U pregovaračkim timovima koji ćevoditi pristupne pregovore s Europskom unijom moći će biti samostručnjaci bez obzira na njihovu političku opredijeljenost, najavio jeu petak u Bruxellesu hrvatski premijer Ivo Sanader.
BRUXELLES,17. prosinca 2004.(Hina) - U pregovaračkim timovima koji će voditi pristupne pregovore s Europskom unijom moći će biti samo stručnjaci bez obzira na njihovu političku opredijeljenost, najavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Ivo Sanader.

"Cilj nam je postići što bolji rezultat u pregovorima, a to znači da politička opredijeljenost jednog člana ne igra nikakvu ulogu", rekao je premijer Sanader nakon odluke Europskog vijeća da se pregovori s Hrvatskom otvore 17. ožujka sljedeće godine.

"Ti pregovarači moraju biti dobri stručnjaci, moraju znati engleski i moraju znati pregovorati", rekao je Sanader, dopustivši mogućnost da će oni koji ne znaju engleski moći biti u pregovaračkom timu, ali neće moći voditi neki pregovarački tim.

"Od danas počinju konzultacije oko načela i sastava pregovaračkih timova i u to želim uključiti sve parlamentarne stranke", rekao je Sanader.

On je kazao da je boravak u Bruxellesu iskoristio kako bi dogovorio posjet i susret s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i povjerenikom za proširenje Olliem Rehnom, "negdje u prvoj polovici siječnja".

Dodao je da je razgovarao i s budućim predsjedateljem Europskog vijeća, luksemburškim premijerom Jean-Claudom Junckerom. "Tema je bila konkretni koraci koje ćemo poduzimati za vrijeme luksemburškog predsjedanja".

Sanader je ponovio da Hrvatska želi završiti pregovore "tijekom 2007. godine", a na Uniji je da odluči o datumu ulaska.

Komentirajući zaključke o pregovaračkim okvirima, iz kojih proizlazi da će pristupni pregovori ubuduće biti teži nego dosad, jer će se veća pozornost posvećivati provedbi preuzetih obveza, Sanader je rekao da će se za svaku zemlju posebno raditi pregovarački okvir.

"Za nas nema novih elemenata, osim suspenzivnih klauzula za koje već znamo", rekao je Sanader.

Europsko vijeće je potvrdilo uvođenje suspenzivnih klauzula koje EU-u omogućava da prekine pregovore s nekom zemljom u slučaju "ozbiljno i trajnog kršenja načela slobode, demokracije, poštovanja ljudskih prava i temeljnih sloboda i vladavine zakona na kojima se temelji Unija".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙