FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izabrana nova vlada

SKOPLJE, 17. prosinca 2004. (Hina) - Parlament Makedonije nakontrodnevne rasprave u petak je izabrao novu vladu na čijem čelu jedosadašnji ministar obrane Vlado Bučkovski (42), koji je najavioreforme u ključnim područjima, iskorak u gospodarstvu i okončanjeetničkih podjela.
SKOPLJE, 17. prosinca 2004. (Hina) - Parlament Makedonije nakon trodnevne rasprave u petak je izabrao novu vladu na čijem čelu je dosadašnji ministar obrane Vlado Bučkovski (42), koji je najavio reforme u ključnim područjima, iskorak u gospodarstvu i okončanje etničkih podjela.

Obrazlažući pred Sobranjem vladin program premijer Bučkovski, predsjednik Socijal-demokratskog saveza, najavio je ozbiljne reforme u ključnim područjima kao i gospodarski iskorak. Obećao je da će zemlji do 2006. godine osigurati status kandidata za članstvo u EU i NATO-u. Najavio je dosljednu provedbu Ohridskog sporazuma kojim je 2001. godine okončan sedmomjesečni oružani sukob albanskih pobunjenika s makedonskim snagama sigurnosti. Tim sporazumom Albanci, koji čine 25 posto od dva milijuna stanovnika, dobili su veća prava u lokalnoj samoupravi i korištenju jezika.

Bučkovski je rekao da se u Makedoniji previše energije i vremena troši na međuetničke napetosti i političku borbu i da s tim treba prekinuti i okrenuti se rješavanju stvarnih problema ljudi i razvoju gospodarstva.

Zastupnici oporbe nisu glasovali za izbor vlade a u raspravi su izrazili sumnju u njezin uspjeh. Upozorili su na zabrinjavajuće ovogodišnje rezultate gospodarstva , uz ostalo i na pad industrijske proizvodnje za više od 20 posto, kao i na teško socijalno stanje građana.

Izbor novog predsjednika makedonske vlade slijedio je nakon ostavke premijera Harija Kostova prošlog mjeseca zbog odnosa s koalicijskim partnerom u vladi, albanskom strankom Demokratskom unijom za integraciju. Kostov je tvrdio da se članovi vlade iz te stranke zanimaju samo za interese albanske etničke zajednice a optužio ih je i za korupciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙