FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europa za božićnim stolom

ZAGREB, 17. prosinca 2004. (Hina) - Dok je mnogim Hrvatima Badnjaknezamisliv bez bakalara, istočne će Nijemce za blagdanskim stolomrazveseliti okus dresdenskoga slatkog kruha, Francuze će razgalitičokoladni "panj", a Španjolce iberska šunkica.
ZAGREB, 17. prosinca 2004. (Hina) - Dok je mnogim Hrvatima Badnjak nezamisliv bez bakalara, istočne će Nijemce za blagdanskim stolom razveseliti okus dresdenskoga slatkog kruha, Francuze će razgaliti čokoladni "panj", a Španjolce iberska šunkica.

I na britanskom je otočju, baš kao i u sjevernoj Hrvatskoj, za božićni objed obavezna purica, no Britanci poštuju i 150-godišnju tradiciju postavljanja po jednog "crackera" uz tanjur svakoga gosta. "Cracker" je eksploziv skriven u tuljcima živih boja koji se pri otvaranju oglašavaju malom detonacijom zahvaljujući papirnatim trakicama natopljenima eksplozivnim prahom.

Običaj datira iz viktorijanskog doba, a eksplozivno iznenađenje sadrži još i šaljivi papirnati šešir koji se stavlja na glavu i ne skida do završetka večere, zatim mali poklon i vic, što smješniji to bolji.

Koliku skrb pojedini Europljani pokazuju za očuvanje tradicije svjedoči i postojanje Udruge za zaštitu Dresdenskog Stollena, tradicionalnog božićnog kolača, čiji će predsjednik Hans-Juergen Matzker ipak rado otkriti recept za spravljanje tog specijaliteta od dizanog tijesta, grožđica, sušene narančine kore, slatkog i gorkog badema, ruma i limunova soka.

Nakon što se ispeku štruce, Stollen se poškropi rastopljenim maslacom i šećerom te čuva na hladnome najmanje petnaest dana u glinenoj posudi ili umotan u platno.

Njemački susjedi Austrijanci njeguju običaj darivanja slatkih praščića srećonoša za novogodišnje blagdane. Prema bečkome Muzeju narodnih običaja i obrta, tradicija potječe od 'stare cure' koja je na dar primila živoga praščića urešenog srcem od zlatnoga papira, a nedugo zatim pronašla je muža.

Nekada se "Gluecksschweinchen" darivao za 11. studenoga, na Martinje kada se klalo prase, kušalo mlado vino i božićno pivo.

U pojednim seoskim krajevima Austrije, riža na mlijeku u kojoj se krije cijeli badem, još se uvijek poslužuje na kraju božićnoga objeda. Tko pronađe badem dobiva na dar marcipanskog praščića srećonošu.

Katkad taj kolačić-amajlija biva aromatiziran cimetom, klinčićem ili limunovim sokom, te preuzima različite oblike poput djeteline s četiri lista, mjeseca, zvijezde, ribe (kršćanskog simbola) ili ptice.

Španjolci na Božić objeduju i šunku, a posebice se cijeni iberska šunka, proizvod planinskog područja Sierra de Huelva u Andaluziji.

Unatoč povisokoj cijeni, gotovo sva šunka koja se odnjeguje u toj regiji završava u restoranima po cijeni od 50 eura za kilogram.

Jamon de Huleva (Šumka iz Huelve) je zaštitni znak šunke iberske svinje, endemske vrste Iberskog poluotoka. Ta svinja crne boje, katkad i riđe, hrani se uglavnom žirom "dehese", planinske ispaše u šumama hrasta plutnjaka i zelenog hrasta.

Za klanje, obradu i sušenje pri strogo određenoj temperaturi i vlazi skrbi se inspekcija koja redovito, bez najave, šalje veterinare u kontrolu prehrane nekih 400 uzgajališta koja imaju pravo nazivati se Jamon de Huelva.

U zadnjih deset godina vrtoglavo je porasla potražnja za iberskom šunkom, uglavnom zbog preporuka nutricionista koji se vraćaju tradiciji jer su prehrambene vrijednosti tog proizvoda bile hvaljene već u 10. stoljeću.

Francuzi se za Badnjak slaste plodovima mora (škampima, kamenicama, kapicama sv. Jakova), a za Božić specijalitetom 'foie gras', paštetom s juga Francuske i raznim vrstama mesa koje nisu baš na svakodnevnom jelovniku (srnetina, kozlić, nojevo meso, pijetao). Za desert se poslužuje nezaobilazan čokoladni kolač u obliku panja, "buche de Noel", mandarine, orasi i lješnjaci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙