FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljeno suđenje za zločin na Ovčari

BEOGRAD, 16. prosinca 2004. (Hina) - Prije nego što su zarobljenici izvukovarske bolnice predani na Ovčari pripadnicima Teritorijalneobrane, teritorijalci su prijetili zarobljenima, pokušavali ih fizičkinapasti, zbog čega su se sukobljavali i s pripadnicima tadašnje JNA,svjedočio je, u nastavku suđenja 17-orici optuženih pred Specijalnimsudom za ratne zločine u Beogradu, nekadašnji referent za sigurnostGardijske brigade JNA Srećko Berisavljević, koji je bio u Veleprometuu Vukovaru kad su u tri autobusa dovezeni zarobljenici iz bolnice.
BEOGRAD, 16. prosinca 2004. (Hina) - Prije nego što su zarobljenici iz vukovarske bolnice predani na Ovčari pripadnicima Teritorijalne obrane, teritorijalci su prijetili zarobljenima, pokušavali ih fizički napasti, zbog čega su se sukobljavali i s pripadnicima tadašnje JNA, svjedočio je, u nastavku suđenja 17-orici optuženih pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu, nekadašnji referent za sigurnost Gardijske brigade JNA Srećko Berisavljević, koji je bio u Veleprometu u Vukovaru kad su u tri autobusa dovezeni zarobljenici iz bolnice.

Po njegovim riječima, tada je mislio da će zarobljenici iz bolnice - a "99 posto ih je bilo u civilu, mnogi zavijenih ruku ili nogu", iz sabirnog centra na Veleprometu u Vukovaru biti prevezeni u Srbiju ili Hrvatsku, kamo je tko želio.

"Oko autobusa je bilo puno ljudi, teritorijalaca i mještana koji su obigravali oko autobusa, tražili neke ljude među zarobljenicima, pa kad bi ih našli, prijetili su im da će im suditi ili da će ih ubiti. Atmosfera je bila krajnje napeta, bojao sam se da će netko i pucati u te ljude", kazao je svjedok. Dodao je da su teritorijalci i inače bili nedisciplinirani, da često nisu poštivali zapovijedi pretpostavljenih iz JNA i da su "pili nenormalne količine alkohola". Dok su zarobljeni još bili u Veleprometu, stigao je i Goran Hadžić s desetak svojih ljudi "za koje je čuo da je to neka vlada", te su održali sastanak, rekao je svjedok.

"Pukovnik Bogdan Vujić koji je bio na sastanku kazao mi je da je bolje da nisam prisustvovao sastanku, da su napadali vojsku i da su odlučili da zarobljene predaju TO. Kad sam ga pitao tko je točno to odlučio, on mi je kazao: 'Oni gore'. Ja i danas ne mogu shvatiti tu odluku", kazao je svjedok.

Uz novinara Jovana Dulovića, koji je ranije svjedočio, i ovaj svjedok je potvrdio da je zarobljene tražio i Željko Ražnatović Arkan, tadašnji zapovjednik paravojne Srpske dobrovoljačke garde.

"Tad sam Arkana vidio prvi i zadnji put, tvrdio mi je da zarobljenike moram predati njemu. 'Ne dolazi u obzir da ih predam tebi, tko si ti da ti ja predam zarobljenike?', pitao sam ga, a on mi je odgovorio da njima narod mora suditi i izričito mi rekao: 'Dat ćeš ih ti meni, dat ćeš'", kazao je svjedok Berisavljević i dodao da je za zločin na Ovčari čuo kasnije.

Svjedok Ljubiša Vukašinović, pomoćnik tadašnjeg majora Veselina Šljivančanina, zadužen za sigurnost u Gardijskoj brigadi ispričao je da je bio u pratnji šest autobusa kojima su zarobljeni prevezeni na Ovčaru, ali je osporio svoja dva iskaza iz istrage da je tog 20. studenoga 1991. godine navečer, nakon što su već povučeni pripadnici JNA s Ovčare i zarobljeni prepušteni teritorijalcima, još jednom bio sa Šljivančaninom na Ovčari. Za zločin je, kaže, čuo idućega dana.

"Pretpostavio sam da su to učinili pripadnici Teritorijalne obrane, kad su dobili priliku za to", kazao je, dodajući da je ranije vidio da teritorijalci maltretiraju zarobljenike, ali da su potom oni izbačeni iz hangara i da je vojska uvela red.

"Kao oficir i čovjek, svi mi koji smo tu moramo govoriti istinu i zabrinjava me to što ovi neće priznati za što je tko kriv", kazao je na kraju svog svjedočenja Vukašinović, koji je izričito tvrdio da je i kod vojarne u Vukovaru i na Ovčari u hangaru vidio optužene Miroljuba Vujovića i Stanka Vujanovića, zapovjednika i zamjenika zapovjednika TO, te zapovjednika dobrovoljačke postrojbe "Leva Supoderica" Milana Lančužanina.

Suđenje se nastavlja u petak.

(Hina) ttag

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙