FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mutacija gena kao uzrok depresije?

WASHINGTON, 13. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Američki su znanstveniciotkrili mutaciju gena koja bi mogla predodređivati sklonost depresijii objasniti zašto anti-depresivi nemaju nikakav učinak na neke osobekoje boluju od te bolesti, pokazali su rezultati istraživanjaobjavljeni u časopisu Neuron.
WASHINGTON, 13. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Američki su znanstvenici otkrili mutaciju gena koja bi mogla predodređivati sklonost depresiji i objasniti zašto anti-depresivi nemaju nikakav učinak na neke osobe koje boluju od te bolesti, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Neuron.

Do ovog je otkrića došla skupina znanstvenika medicinske škole sa sveučilišta Duke na čelu s dva biologa, Marcom Caronom i Xiaodongom Zhangom, a ono bi moglo pokrenuti testiranja koja će moći ocijeniti genetsku ranjivost prema depresiji kao i učinkovitija liječenja.

Znanstvenici su otkrili gen čija mutacija uzrokuje veliko smanjenje proizvodnje serotonina u mozgu. Ta tvar, vrlo aktivni kemijski posrednik s neuronima, ima jak učinak na ljudsko raspoloženje.

Znanstvenici ne razumiju u potpunosti kako djeluje serotonin, ali su utvrdili da viša razina te tvari u krvi izaziva nestalna raspoloženja.

Anti-depresivi poput Prozaca i Zolofta pomažu osobama koje pate od depresije da zadrže svoj tonus mišića produljujući učinak serotonina.

Znanstvenici sa sveučilišta Duke ispitali su 87 osoba oboljelih od depresije, a kod deset posto njih utvrđen je mutirani gen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙