FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 10. prosinca 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske.
ZAGREB, 10. prosinca 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske.

ZAGREB - Predsjednik Stjepan Mesić najavio je da će se večeras sastati s premijerom Ivom Sanaderom zbog slučaja ravnatelja Protuobavještajne agencije Joška Podbevšeka. Ne vjerujem izvješću u kojem stoji da nisam bio razlog obrade POA-e, to su stare isprike, odgovorio je Mesić na novinarsko pitanje vjeruje li premijeru Ivi Sanaderu koji je rekao da obrada POA-e nije bila usmjerena protiv predsjednika države. Mesić je nakon proslave 13. obljetnice Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane odbio komentirati medijske natpise prema kojima je već dogovoreno novo ime šefa POA-e, rekavši da su to samo nagađanja te da će svoj prijedlog reći premijeru. O navodnim slučajevima seksualnog zlostavljanja u Hrvatskoj vojsci i zapovjedi da se ti navodi ispitaju, rekao je da je razgovarao s ministrom obrane Berislavom Rončevićem i načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga, generalom Josipom Lucićem te da će svaki učiniti svoj dio obaveze.

ZAGREB - U povodu pete obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana danas su vijence i svijeće na njegov grob položili članovi njegove obitelji, Predsjedništva HDZ-a predvođeni predsjednikom stranke i Vlade Ivom Sanaderom, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks sa saborskim izaslanstvom, izaslanstvo HVIDRA-e, te izaslanstva brojnih udruga, političkih stranaka, hrvatskih županija i gradova, pojedinci, predsjednički kandidati. Nakon što je svom predhodniku odao počast predsjednik HDZ-a i premijer Ivo Sanader novinarima je izjavio da je Tuđman bez dvojbe bio veliki državnik te da sigurno ima najveće zasluge za samostalnu Hrvatsku.

ZAGREB - Dopredsjednik hrvatske Vlade Andrija Hebrang danas je na prigodnoj svečanosti u zagrebačkom HNK-u uručio Ankici Tuđman, supruzi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, priznanje "Junak hrvatskog Domovinskog rata". To je priznanje dr. Tuđmanu u povodu pete godišnjice njegove smrti dodijelila Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskoga rata Podravke. "Ovo priznanje je dokaz neraskidive veze između branitelja i Franje Tuđmana," rekao je Hebrang i dodao kako je obitelj pokojnog predsjednika nakon njegove smrti prošla kroz pakao različitih napada. Dodjelu priznanja pratili su predstavnici povijesnih hrvatskih postrojba, a prikazan je i kratki dokumentarni film Obrada Kosovca "Dr. Franjo Tuđman - prvi hrvatski predsjednik".

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader rekao je danas na konferenciji "e-Croatia in e-Europe" da Hrvatskoj trebaju veliki projekti na informacijsko-telekomunikacijskom području, ujedno izrazivši nezadovoljstvo brojem korisnika Interneta, posebice malim brojem onih koji koriste širokopojasni pristup Internetu. Sanader je rekao da u idućoj godini očekuje porast broja korisnika Interneta, te da Vlada radi na brojnim elektroničkim uslugama koji bi trebale potaknuti taj rast. Vlada će, ustvrdio je premijer, poticati sve investicije i projekte u informacijsko-telekomunikacijskom području, kao i ubrzano stvaranje poduzetničkih zona i tehnoloških parkova jer to potiče razvoj gospodarstva.

ZAGREB - Dok je s nama ispijao šampanjac nakon potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora, ministar zdravstva Andrija Hebrang istodobno je s Hrvatskim liječničkim sindikatom tajno i protuzakonito potpisao Strukovni kolektivni ugovor za liječnike i stomatologe, ustvrdili su danas predstavnici Samostalnog sindikata zdravstva i Strukovnog sindikata medicinskih sestara. Sindikati ističu da su "grubo politički prevareni i izmanipulirani", zbog čega će podnijeti sudsku tužbu za poništenje Strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike i stomatologe, a razmislit će i o otkazivanju netom potpisanog Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvo.

ZAGREB - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang odbacio je danas optužbe nekih sindikata zdravstva da je protuzakonito i iza leđa ostalih sindikata potpisao Strukovni kolektivni ugovor s Hrvatskim liječničkim sindikatom, kojim je privilegirao liječnike i stomatologe. Hebrang u priopćenju podsjeća da je pregovarački tim Ministarstva zdravstva vodio višemjesečne pregovore s predstavnicima sindikata koje je odredio Ured za socijalno partnerstvo, u dobroj vjeri da će ispraviti nepravde prema zaposlenima u zdravstvu, koji četiri godine nisu imali kolektivni ugovor nego su im dodaci na plaće određivani odlukama Vlade, te liječnicima čija je plaća dvostruko manja od plaće županijskog suca.

ZAGREB - Pedesetak radnika T-HT-a prosvjedovalo je danas pred Upravnom zgradom te tvrtke u Savskoj ulici protiv daljnjeg smanjivanja broja radnika i navodno nekorektnog odnosa Uprave prema radnicima koji su potpisali izjave o prihvaćanju otpremnina. Članovi Republičkog sindikata radnika HPT-a prosvjedovali su pred Hoto tornjem noseći maske s likom predsjednika Uprave T-HT-a Ivice Mudrinića. Sindikat je organizirao prosvjed na Međunarodni dan ljudskih prava kako bi upozorio javnost da Uprava i Nadzorni odbor T-HT-a žele u idućoj godini smanjiti broj radnika za 1.075, a u 2006. za još 2.000 radnika. Čelnik sindikata Jadranko Vehar izjavio je da se time krše temeljna ljudska prava kao što je pravo na rad.

ZAGREB - Ustavni sud odbio je tužbu Krunislava Olujića na odluku Državnog sudbenog vijeća (DSV) kojom je 1998. razriješen dužnosti suca i predsjednika Vrhovnog suda, a Olujić je odmah najavio da će zadovoljštinu tražiti pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. Vijeće Ustavnog suda za odlučivanje o ustavnim tužbama odluku je donijelo jučer, a ona je danas objavljena na web stranicama tog suda. DSV je, na zahtjev Vlade, Olujića razriješio u listopadu 1998. jer je kao predsjednik Vrhovnog suda održavao vezu s dvojicom višestrukih počinitelja kaznenih djela i tako "počinio teško disciplinsko djelo, nanošenje štete ugledu Suda ili sudačke dužnosti". Olujić je potom tadašnjem Županijskom domu Sabora podnio Zahtjev za zaštitu protiv odluke DSV, no Sabor je odluku DSV-a potvrdio, pa je Olujić podnio i ustavnu tužbu.

ZAGREB - Hrvatski Crveni križ podijelit će uoči božićnih i novogodišnjih praznika 40.000 prehrambeno-higijenskih paketa osobama čija su primanja niža od 400 kuna, starijim osobama i djeci do 15 godine života, te teško oboljelim invalidnim osobama, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskom Crvenom križu. U paketima se nalazi više namirnica - ulje, brašno, šećer, tjestenina, riža, marmelada i juha, te higijenske potrepštine poput sapuna, deterdženta za posuđe, paste za zube i šampona za kosu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙