FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U borbama u Iraku poginulo više od 1000 američkih vojnika

BAGDAD, 10. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Službeni broj poginulihameričkih vojnika u Iraku prelazi tisuću, a američki vojnici sve češćeupozoravaju na sve nesigurnije uvjete i nezadovoljstvo zbog trajanjanjihove misije u toj zemlji.
BAGDAD, 10. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Službeni broj poginulih američkih vojnika u Iraku prelazi tisuću, a američki vojnici sve češće upozoravaju na sve nesigurnije uvjete i nezadovoljstvo zbog trajanja njihove misije u toj zemlji.

Prema posljednjim statističkim podacima koje je objavio Pentagon, 1.003 člana američkog vojnog osoblja su ubijena u sukobima u Iraku. Prema podacima Pentagona još je 275 vojnika slučajno ubijeno od početka invazije Iraka.

Prema podacima agencije France presse 134 američkih vojnika ubijeno je u studenome, jednom od najkrvavijih mjeseci za američke postrojbe.

U pogledu nezadovoljavajućih sigurnosnih uvjeta, jedan se vojnik žalio da vozila njegove skupine nisu blindirana, a drugi su se žalili zbog neisplaćenih plaća i nesigurnosti nakon izbora predviđenih za 30. siječnja.

U ponedjeljak je osam vojnika tužilo Pentagon koji optužuju da ih je uputio u Irak premda su se njihove vojne obveze približavale isteku.

U petak je jedan američki dočasnik na procesu na američkom ratnom sudu u Iraku proglašen krivim za ubojstvo ranjenog i nenaoružanog iračkog civila, zbog čega bi mogao biti osuđen na 10 godina zatvora.

Što se tiče izbora zakazanih za 30. siječnja, iračko izborno povjerenstvo objavilo je da je do 15. prosinca odgodilo rok za predaju lista kandidata za opće izbore 20. siječnja 2005.

"Odlučili smo do 15. prosinca, umjesto do ovoga petka, odgoditi rok za predaju lista, na zahtjev brojnih političkih organizacija", rekao je glasnogovornik komisije Farid Ayar.

U četvrtak su šijiti, većinska zajednica zemlje predali listu koju podržava ajatolah Ali Sistani. Ta lista, Ujedinjeni irački savez, predstavlja sve šijitske struje, osim onu mladog radikala Moqtada Sadra i favorit je koji bi mogao dobiti većinu od 275 mjesta u skupštini, koja će sastaviti stalni ustav.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙