FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka podupire Japan u zahtjevu da postane stalni član VS UN

TOKIO, 9. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Njemački kancelar Schroederu četvrtak je potvrdio Japanu da će Njemačka poduprijeti zahtjevJapana da postane stalni član Vijeća sigurnosti Ujedinjenih Naroda.
TOKIO, 9. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Njemački kancelar Schroeder u četvrtak je potvrdio Japanu da će Njemačka poduprijeti zahtjev Japana da postane stalni član Vijeća sigurnosti Ujedinjenih Naroda.

Tijelo koje je glavni tajnik UN-a Kofi Annan zadužio za reformu UN-a, predložilo je dva modela reforme, od kojih jedan predlaže šest novih stalnih članova Vijeća sigurnosti, ali bez prava veta.

Vijeće sigurnosti ima pet stalnih članova s pravom veta - SAD, Britaniju, Francusku, Kinu i Rusiju.

Japan i Njemačka već dugo tvrde da, kao velike gospodarske sile, zaslužuju primanje u stalno članstvo Vijeća sigurnosti i nedavno su pokrenule kampanju kako bi postigle taj cilj.

"Premijer Koizumi postigao je velik uspjeh povezavši Japan, Njemačku, Indiju i Brazil. Te četiri zemlje žele veću odgovornost u vijeću sigurnosti i uzajamno podupiru kandidature", rekao je Schroeder u Tokiju.

"Reformirano Vijeće sigurnosti mora dobiti nove stalne članove i mora uzeti u obzir globalnu važnost velikih država na jugu, ali i industrijskih država koje pridonose svjetskom miru i međunarodnoj sigurnosti", dodao je Schroeder.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙