FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena monografija o Klapi "Trogir"

ZAGREB, 4. prosinca 2004. (Hina) - U Hrvatskome kulturnom klubu danasje predstavljena monografija Stanka Geića "Povratak iskonu", posvećenaKlapi "Trogir".
ZAGREB, 4. prosinca 2004. (Hina) - U Hrvatskome kulturnom klubu danas je predstavljena monografija Stanka Geića "Povratak iskonu", posvećena Klapi "Trogir".

Monografija je tiskana u povodu 40. obljetnice te poznate hrvatske klape, koja će sutra navečer u dvorani Vatroslava Lisinskog održati koncert.

Autor u predgovoru monografije napominje da je Klapa "Trogir" izrasla na bogatoj kulturnoj tradiciji svojega grada, koji je zbog spomeničke vrijednosti i očuvanosti uvršten na UNESCO-ov popis spomenika kulture.

Po Geićevim riječima, velika je zasluga te klape što je u četiri desetljeća dalmatinsko pučko pjevanje, kao iznimno vrijedan segment stoljetnoga folklornog izričaja, izvukla iz anonimnosti te predstavila diljem svijeta kao specifičan segment hrvatskoga kulturnog identiteta.

Klapa "Trogir" zaslužna je da je tradicijska pjesma tog podneblja ostala sačuvana i da se nije pretvorila u šlager, istaknuto je na današnjoj promociji.

Na predstavljanju je istaknuto kako je to jedina klapa u Hrvatskoj o kojoj je napisana monografija, uz koju je danas predstavljen i CD s poznatom trogirskom Božićnom misom skladatelja Josipa Bozzottija. Klapa će tu misu večeras izvesti u crkvi sv. Marka.

Monografiju su predstavili Pero Gotovac, etnomuzikolog Joško Čaleta, Marko Rogošić, Igor Brešan i Ivo Delale.

40. obljetnice Klape "Trogir" proslavlja se pod pokroviteljstvom ministra kulture Bože Biškupića.

Izdavači monografije su Slobodna Dalmacija d.d. i Klapa "Trogir".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙