FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MA JUNREN OTIŠAO U MIROVINU

PEKING, 4. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Kontroverzni kineskiatletski trener Ma Junren otišao je u mirovinu, objavio je "ChinaDaily".
PEKING, 4. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Kontroverzni kineski atletski trener Ma Junren otišao je u mirovinu, objavio je "China Daily".

"To je moje definitivno zbogom atletici. Više se neću vratiti na atletske staze", izjavio je Ma Junren, otišavši sa mjesta zamjenika šefa Sportskog ureda provincije Liaoning.

Pozornost svjetske javnosti skrenuo je na sebe početkom 90-tih, okupivši elitnu skupinu srednje i dugoprugašica koje su srušile niz svjetskih rekorda. Atletičarke koje je trenirao novinari su kolokvijalno prozvali "Maova obiteljska vojska", a najpoznatija među njima je bila višestruka svjetska rekorderka Wang Junxia. Ona je prekinula suradnju s Ma Junrenom uoči OI u Atlanti 1996., na kojima je osvojila zlato na 5.000m i srebro na 10.000m.

Rezultati njegovih štićenica pobudili su sumnju kod mnogih i stalno su ga pratile optužbe o dopingu. Tako je šest njegovih atletičarki neposredno uoči OI u Sydneyu izostavljeno s popisa olimpijskih reprezentativki. To je navodno učinjeno zbog straha da bi se moglo otkriti da su dopingirane. Također, niti jedna od njegovih atletičarki nije ušla u kinesku reprezentaciju za ovogodišnje Igre u Ateni.

No, Ma Junren uporno je odbijao optužbe o dopingu, navodeći kako razlog uspjeha njegovih atletičarki leži u selekciji, načinu treninga i prehrane. Isticao je da ih je birao među radišnim seljankama. Njegove štićenice trenirale su na velikim nadmorskim visinama, a u specifičnoj prehrani korištena je čak i krv kornjača.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙