FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grabar-Kitarović: Francuska za određivanje datuma pregovora

ZAGREB, 2. prosinca 2004. (Hina) - Francuska pruža punu potporuHrvatskoj i na Europskom vijeću zauzet će se da se Hrvatskoj odobridatum za početak pregovora o punopravnom članstvu u Europskoj unijipočetkom sljedeće godine, rekla je u četvrtak hrvatska ministricaeuropskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović koja boravi u posjetuParizu.
ZAGREB, 2. prosinca 2004. (Hina) - Francuska pruža punu potporu Hrvatskoj i na Europskom vijeću zauzet će se da se Hrvatskoj odobri datum za početak pregovora o punopravnom članstvu u Europskoj uniji početkom sljedeće godine, rekla je u četvrtak hrvatska ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović koja boravi u posjetu Parizu.

"Francuska nam je obećala potporu u tom našem zahtjevu (za dobivanje datuma početka pregovora), jer smatra da to zaslužujemo, pa će to tako i argumentirati na Europskom vijeću", rekla je ministrica u telefonskom razgovoru za Hinu iz Pariza.

Ministrica Grabar-Kitarović od srijede do petka boravi u radnom posjetu Francuskoj na poziv tamošnje ministrice za europske poslove Claudie Haignere, s kojom se danas sastala.

"Dobili smo vrlo otvorenu potporu francuske strane za početak pregovora negdje u trećem mjesecu sljedeće godine, a obećana nam je potpora u (Europskom) vijeću u tom smislu", rekla je Grabar-Kitarović nakon sastanka s francuskom kolegicom.

Na pitanje da li to znači da Francuska činjenicu da odbjegli general Ante Gotovina nije uhićen ne smatra presudnom da se Hrvatskoj ne odobri konkretan datum za početak pregovora početkom sljedeće godine, ministrica je odgovorila potvrdno.

"Francuska smatra da pitanje generala Gotovine ostaje otvoreno pitanje na kojem Hrvatska mora i dalje surađivati, ali i ističe kako se hrvatska suradnja s Haškim sudom (ICTY) mora promatrati u svojoj sveobuhvatnosti", istaknula je.

Hrvatska ministrica rekla je kako je s francuskim sugovornicima razgovarala i o unaprijeđenju hrvatsko-francuskih bilateralnih odnosa, pri čemu je "Francuska iskazala iskrenu namjeru da pomogne Hrvatskoj u reformskim procesima".

Hrvatska strana je na sastanku francuskim kolegama predala dokument koji se odnosi na reformu administracije, suradnju među regijama i zaštitu okoliša, s posebnim naglaskom na zaštitu priobalja, obale i otoka.

"Ponudili smo vrlo konkretne mjere za suradnju i dogovorili konkretne razmjene", rekla je ministrica, dodavši kako je dogovoren skorašnji posjet gradonačelnika, te dužnosnika lokalne i državne uprave iz Hrvatske francuskoj obali i Korzici, "kako bismo se upoznali s njihovim rješenjima problema očuvanja okoliša, kulturne baštine i svega onog što sad očekuje Hrvatsku".

Također je rekla kako su dogovoreni posjeti francuskih stručnjaka Hrvatskoj u svim područjima, a da je u pogledu suradnje regija dogovoreno konkretiziranje ROP-ova (regionalnih operativnih planova) i Nacionalnog programa regionalnog razvoja te pomoć Francuske pri dobivanju sredstava iz pretpristupnih fondova.

Glasnogovornica ministarstva europskih integracija Ivana Crnić, koja je također nazočila razgovorima, prenijela je francusku ocjenu kako se "osjeća čvrsta namjera Hrvatske u ispunjenju svih međunarodnih obveza", pa Francuska potporom zahtjevu za određivanjem datuma početka pregovora "želi dati poticaj tom entuzijazmu kroz konkretnu pomoć".

Hrvatsko izaslanstvo na čelu s ministricom europskih integracija tijekom poslijepodneva sastat će se sa savjetnicom francuskog premijera za vanjska pitanja Pascale Andreani, a posjet Francuskoj završit će u petak ministričinim predavanjem gospodarstvenicima i sastankom s predsjednikom udruge francuskih gospodarstvenika MEDEF International Francoisom Perigotom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙