FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB: Oštra aprecijacija eura prema dolaru nije dobrodošla

BEČ, 29. studenog 2004. (AFP) - Oštre promjene tečaja eura i dolara uposljednje vrijeme "nisu dobrodošle", izjavio je u ponedjeljak nanovinskoj konferenciji predsjednik Europske središnje bankeJean-Claude Trichet.
BEČ, 29. studenog 2004. (AFP) - Oštre promjene tečaja eura i dolara u posljednje vrijeme "nisu dobrodošle", izjavio je u ponedjeljak na novinskoj konferenciji predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet.

Tečaj eura krajem prošloga tjedna završio je na deviznim tržištima poslovanje tek neznatno ispod povijesno rekordnih 1,3329 dolara. Rezultat je to špekulacija među tržišnim sudionicima da su središnje banke započele prodaju svoje dolarske imovine, što je dodatno pritisnulo dolar, ionako oslabljen zbog golemih američkih manjkova u vanjskotrgovinskoj razmjeni i bilanci plaćanja.

"Nedavne oscilacije nisu dobrodošle", izjavio je guverner ECB-a Trichet. Oštru aprecijaciju eura u zadnjih nekoliko tjedana opisao je brutalnom i nedobrodošlom.

Europska središnja banka u četvrtak bi trebala objaviti svoju odluku o kamatnim stopama i to u uvjetima sve veće zabrinutosti da eurozona kreće prema stagflaciji, odnosno kombinaciji slabih stopa gospodarskog rasta i rastuće inflacije.

"Podizanje kamatnih stopa da bi se inflaciju održalo pod kontrolom moglo bi produljiti ekonomsku stagnaciju, dok bi njihovo daljnje zadržavanje na niskim razinama ili daljnje rezanje stimuliralo potražnju što bi nosilo i rizik od ubrzanja inflacije", opisao je dilemu u kojoj se nalazi središnja europska monetarna vlast analitičar Morgan Stanleya Joachim Fels.

Drugi problem ECB-a jest dilema vezana za tržišta imovina, koja proizlazi iz kombinacije valutne aprecijacije i znakova inflacije koju potiče velika likvidnost na tržištu imovine, obveznica i dionica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙