FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JANUKOVIČ: UKRAJINA JE NA RUBU KATASTROFE

SJEVERODONJECK, 28. studenoga 2004. (Hina) - Ukrajinski premijer ViktorJanukovič i službeno proglašeni pobjednik predsjedničkih izboraizjavio je u nedjelju da je zemlja na rubu katastrofe i pozvao svojepristaše da izbjegnu krvoproliće, javljaju svjetske agencije.
SJEVERODONJECK, 28. studenoga 2004. (Hina) - Ukrajinski premijer Viktor Janukovič i službeno proglašeni pobjednik predsjedničkih izbora izjavio je u nedjelju da je zemlja na rubu katastrofe i pozvao svoje pristaše da izbjegnu krvoproliće, javljaju svjetske agencije.

"Kao premijer, moram reći da je zemlja na rubu katastrofe. Jedan korak nas dijeli od ponora", poručio je Janukovič na saboru regionalnih lidera s rusofonog istoka zemlje, koji su ranije zaprijetili odcjepljenjem ako se oporbeni čelnik Viktor Juščenko proglasi pobjednikom izbora.

"Pozivam vas da ne poduzimate nikakve radikalne korake. Ponavljam, nikakve.. Kada padne prva kap krvi, krvoproliće više ništa moći zaustaviti", rekao je Janukovič.

Juščenko je u međuvremenu u Kijevu, pred 100.000 svojih pristaša na glavnom gradskom trgu, zatražio kazneni progon protiv "separatističkih regionalnih guvernera".

"Zamisao o stvaranju autonomnog područja iznijeli su guverneri pokrajina s rekordnim brojem prijevara", dodao je Juščenko.

Čelnici rusofonskih područja u Ukrajini objavili su u nedjelju da "zadržavaju pravo" na provedbu referenduma o regionalnoj samoupravi ukoliko politička kriza bude tekla na "najgori način", prenose agencije.

"Dođe li na vlast nelegitimni predsjednik, sudionici sabora zadražavju pravo da poduzmu prikladne mjere radi samozaštite građanskih interesa", ističe se u rezoluciji prihvaćenoj po završetku sabora guvernera rusofonih ukrajinskih područja u Luhansku.

"Bude li politička kriza tekla na najgori način, bit ćemo jedinstveni i odlučni u zaštiti volje ukrajinskog naroda, sve do provedbe referenduma o mogućoj promjeni teritorijalnog ustroja Ukrajine", piše u tekstu rezulucije, navode agencije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙