FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Žirjani nisu zadovoljni odgovorom MORH-a

ŠIBENIK, 24. studenog 2004. (Hina) - Ministarstvo obrane odgovorilo jedanas ekološkoj udruzi "Žir" s otoka Žirja, koja je tražilaobrazloženje u vezi s pokušajem države da se uknjiži na oko polamilijuna četvornih metara zemljišta na tom otoku na kojemu su senalazili vojni objekti, kako nije riječ ni o kakvom otimanjudjedovine, nego o provođenju postojećih zakonskih propisa.
ŠIBENIK, 24. studenog 2004. (Hina) - Ministarstvo obrane odgovorilo je danas ekološkoj udruzi "Žir" s otoka Žirja, koja je tražila obrazloženje u vezi s pokušajem države da se uknjiži na oko pola milijuna četvornih metara zemljišta na tom otoku na kojemu su se nalazili vojni objekti, kako nije riječ ni o kakvom otimanju djedovine, nego o provođenju postojećih zakonskih propisa.

Šibensko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je, u ime Republike Hrvatske, tužbu protiv vlasnika tamošnjih parcela radi uknjižbe države, a prvo ročište, koje je bilo zakazano za 11. studenoga, odgođeno je jer se pozivu nisu odazvali svi tuženi vlasnici zemljišta. Dvadeset i dvoje Žirjana država tuži zbog izvlaštenja zemljišta kako bi se uknjižila na 470 tisuća četvornih metara na tom najudaljenijem otoku šibenskog arhipelaga.

U ekološkoj udruzi "Žir", koja u javnosti štiti interes tuženih Žirjana, tvrde da je tužba podignuta bez obrazloženja javnog interesa, pa su u vezi s tim i zatražili odgovor MORH-a.

"Tužba Općinskog državnog odvjetništva za uknjižbu države na parcelama na otoku Žirju nastavak je parnice koju je 1983. počela SFRJ, uz obrazloženje da se na tim česticama nalaze vojni objekti u posjedu tužitelja (JNA) najmanje od 1950. Prijašnji vlasnici nekretnina, koji su podnijeli zahtjev za naknadu oduzete imovine, bit će obeštećeni po Zakonu o naknadi imovine oduzete u vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine", navodi se u odgovoru Ministarstva obrane, koje potpisuje brigadir Petar Ćavar iz Službe za odnose s javnošću i informiranje.

Udruga "Žir" reagirala je na odgovor MORH-a ocjenjujući kako je iz njega "jasno da tužitelj uopće ne poznaje predmet."

"Nije riječ o prijašnjim vlasnicima nekretnina koji su se zbog toga trebali prijaviti za naknadu zbog oduzetog vlasništva, jer su vlasnici nekretnina isti i prije i danas. Da je država upoznata s tom činjenicom, jasno je iz toga što naplaćuje porez na tu zemlju i šumu. Ovo je privatna imovina koju je država trajno koristila bez naknade, u međuvremenu je napustila, a sad bi se htjela vratiti kao vlasnik, ostavljajući lokalnu zajednicu i javnost bez predodžbe o kakvom je državnom i javnom interesu riječ", tvrde u udruzi "Žir".

Hrvatska je vojska bitnicu u uvali Stupica napustila prije četiri godine, a onu na južnoj strani Žirja, na samom ulazu u kornatski arhipelag, neposredno nakon Domovinskog rata. Po nekim procjenama, riječ je o zemljištu vrijednom 10 milijuna eura. Još nije poznato kada će na Općinskom sudu u Šibeniku biti nastavljena parnica u slučaju države protiv Žirjana.

Žir tvrdi da su Žirjani zemlju kupili od franjevaca prije 120 godina te da "država nije ni knjižni ni izvanknjižni vlasnik prijepornih nekretnina". Još potkraj 19. stoljeća zemljište je otela austro-ugarska vlast za svoju vojsku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙