FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD TRAŽI OD UKRAJINE DA JOŠ NE POTVRDI REZULTATE IZBORA

WASHINGTON, 24. studenog 2004. (Hina/DPA) - Sjedinjene Američke Državezatražile su u utorak od ukrajinske vlade da odgodi konačnopotvrđivanje rezultata predsjedničkih izbora do rješavanja istrage okomoguće izborne prijevare, te da se suzdrži od nasilja.
WASHINGTON, 24. studenog 2004. (Hina/DPA) - Sjedinjene Američke Države zatražile su u utorak od ukrajinske vlade da odgodi konačno potvrđivanje rezultata predsjedničkih izbora do rješavanja istrage oko moguće izborne prijevare, te da se suzdrži od nasilja.

Ovi američki zahtjevi došli su zbog masovnih uličnih prosvjeda u Ukrajini, gdje je oko 300.000 ljudi prosjedovalo u glavnom gradu Kijevu u korist opozicijskog kandidata Viktora Juščenka, koji se proglasio pobjednikom.

U istočnoj Ukrajini tisuće pristaša i rudara preplavile su ulice u znak podrške svom kandidatu, ukrajinskom premijeru Viktoru Janukoviču, kojeg podržava Rusija u nastojanjima da naslijedi dosadašnjeg predsjednika Leonida Kučmu.

Bijela je kuća u izjavi istaknula da vlada nosi posebnu odgovornost da ne koristi nasilje i da dozvoli medijima točno izvještavanje o situaciji bez upletanja vlasti ili zastrašivanja.. Dodaje se da je SAD duboko zabrinut opsežnim i vjerodostojnim indicijama o prijevari počinjenoj na ukrajinskim predsjedničkim izborima.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Adam Ereli kazao je da je američki veleposlanik u Ukrajini John Herbst prenio američku zabrinutost oko vjerodostojnosti tih izbora. Dodao je da žele jasno istaknuti američko stajalište da ukrajinske vlasti trebaju poduzeti korake kako bi utvrdile je li bilo prijevare.

Prema gotovo završenom službenom brojanju glasova, Janukovič je osvojio 49,39 posto glasova, a Juščenko 46,71 posto glasova, od ukupno 99,48 posto prebrojanih glasova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙