FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZAVRŠENA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O IRAKU

ZAGREB/ŠARM EL-ŠEIK, 23. studenog 2004. (Hina) - Međunarodnakonferencija o političkoj budućnosti Iraka završila je u utorakposlijepodne u Egiptu usvajanjem završne izjave o izborima u Iraku ipozivom prijelaznoj iračkoj vladi da osigura što veći odaziv građanana izborima 30. siječnja, javile su svjetske agencije.
ZAGREB/ŠARM EL-ŠEIK, 23. studenog 2004. (Hina) - Međunarodna konferencija o političkoj budućnosti Iraka završila je u utorak poslijepodne u Egiptu usvajanjem završne izjave o izborima u Iraku i pozivom prijelaznoj iračkoj vladi da osigura što veći odaziv građana na izborima 30. siječnja, javile su svjetske agencije.

Usvojena završna izjava ne sadrži nikakve promjene u odnosu na ranije pripremljeni tekst, rekao je jedan arapski ministar, a prenio je France Presse.

Konferencija, koja je bila sazvana na zahtjev Bagdada i uz potporu Washingtona, okupila je predstavnike UN-a, Europske unije, skupine G8, Arapske lige, Organizacije islamske konferencije i arapske trojke zadužene za iračko pitanje (Bahrein, Tunis, Alžir).

Sudionici su izjavili da je njihov cilj pomoći u uspostavi mira i sigurnosti u Iraku, javio je Reuters.

"S približavanjem izbora moraju se poduzimati svi napori kako bi se pružio poticaj različitim iračkim skupinama da sudjeluju u procesu nacionalne pomirbe", izjavio je glavni tajnik UN-a Kofi Annan na konferenciji održanoj u egipatskom ljetovalištu Šarm el-Šeiku u nazočnosti 20 ministara vanjskih poslova, među kojima i Sjedinjenih Država.

Egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Aboul Gheit rekao je da spas Iraka leži u uspješnim izborima na koje će se odazvati sve "razumne snage".

Prema njegovim riječima, konsenzusa neće biti, osim ako se ne proširi djelokrug dijaloga između nacionalnih snaga i ne premosti jaz koji dijeli različite strane. Također je rekao da se mora odbaciti politika nasilja i zastrašivanja.

U konačnoj izjavi usvojenoj na konferenciji savjetuje se iračkoj vladi da sazove sastanak što je više moguće političkih skupina prije izbora kako bi ohrabrila njihovo sudjelovanje na izborima.

Neke skupine arapskih sunita zaprijetile su bojkotom izbora jer se protive američkoj vojnoj nazočnosti u Iraku, a vladu smatraju američkom marionetom.

Michel Barnier, ministar vanjskih poslova Francuske, jedne od zemalja koje su se snažno protivile američkoj invaziji, izjavio je da se opći izbori moraju održati u cijeloj zemlji i da moraju biti pošteni i otvoreni za sve dijelove iračkog društva koji prihvaćaju pravila demokracije.

U tjednima pregovora oko konačne izjave Francuska nije uspjela uvjeriti SAD, Veliku Britaniju i iračku vladu da prihvate određeni datum za povlačenje vojnika.

Tekst izjave uglavnom ponavlja rezoluciju UN-a koja dozvoljava budućoj iračkoj vladi da pozove američke i britanske snage da ostanu u zemlji na neodređeno vrijeme.

Barnier se vratio na tu temu u utorak izjavivši da zbog postizanja mira Iračani moraju znati da će vojnici otići.

"Neprijateljstvo prema stranim vojnicima dovelo je to toga da su se mnogi Iračani distancirali od procesa", istaknuo je.

Međutim, zauzeo je pomirbeni ton prema SAD-u i Britaniji, koje su na konferenciji predstavljali američki državni tajnik Colin Powell i britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw.

"Svi mi znamo koje su stajališta imale naše različite zemlje u razdoblju koje je dovelo do sadašnjeg stanja. Međutim, danas se moramo okrenuti budućnosti. Francuska i Europa su spremne to učiniti", rekao je Barnier.

Prije konferencije došlo je do još jednog spora oko pitanja mogu li neke druge iračke grupacije, među kojima i one koje se protive vladi, sudjelovati u konferenciji. Francuska je rekla da bi trebale, ali je Bagdad uspješno blokirao francusku inicijativu.

Glasnogovornik Udruge muslimanskih klerika u Bagdadu, koja kontrolira stotine sunitskih džamija u Iraku, rekao je u utorak da udruga nema povjerenja u konferenciju jer su ignorirani francuski zahtjevi.

"Ona (konferencija) se udaljila od svojih najvažnijih najavljenih ciljeva", rekao je glasnogovornik, a prenijela je televizija libanonskog Hezbollaha, al-Manar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙