FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POČEO SASTANAK O IRAKU U ŠARM EL ŠEIKU

ŠARM EL ŠEIK, 22. studenoga 2004. (Hina) - Ministri vanjskih poslovazemalja koje graniče s Irakom započeli su u ponedjeljak sastanak uŠarm el Šeiku, što je uvod u konferenciju o Iraku koja počinje uutorak, javljaju agencije.
ŠARM EL ŠEIK, 22. studenoga 2004. (Hina) - Ministri vanjskih poslova zemalja koje graniče s Irakom započeli su u ponedjeljak sastanak u Šarm el Šeiku, što je uvod u konferenciju o Iraku koja počinje u utorak, javljaju agencije.

Na ovom uvodnom sastanku sudjeluju ministri vanjskih poslova Iraka, Irana, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sirije, Turske, Jordana, kao i Egipta u svojstvu zemlje domaćina, prenose agencije.

Kako javlja agencija France Presse, glavna točka sastanka je jačanje pogranične kontrole između zemalja smještenih oko Iraka kako bi se spriječila infiltracija terorista.

Sastanak je otvorio egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Abdul Gheit.

Kako je rekao Gheit, "sastanak će početi s izvješćem iračkog ministra vanjskih poslova Hošjara Zebarija, a zatim će nastaviti bivši izaslanik UN-a u Iraku Lahdar Brahimi", prenosi agencija France Presse.

U Šarm el Šeik stigli su i predstavnici skupine osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G8), Kine te skupina međunarodnih organizacija među kojima je UN koji će sudjelovati na konferenciji o Iraku u utorak, prenosi agencija Deutsche Presse.

U Šarm el Šeik su već doputovali američki državni tajnik Colin Powell, japanski ministar vanjskih poslova Nobutaka Machimura, glavni tajnik Organizacije islamske konferencije Abdelwahed Belkeziz i predstavnik UN-a u Iraku Ashraf Jehangir Qazi. Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana u egipatsko odmaralište na Crvenom moru će stići u utorak ujutro.

Konferencija o Iraku trebala bi završiti usvajanjem konačne izjave u kojoj će naglasak biti stavljen na privremeni karakter američke vojne intervencije u toj zemlji, iako bez naznačavanja datuma povlačenja američkih vojnika. Izjava bi također trebala osuditi terorizam i tražiti maksimalno suzdržavanje u uporabi sile kako bi se poštedjeli civili, prenosi France Presse.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙