FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ispitane optužbe protiv supetarske sutkinje Domić

SPLIT, 22. studenog 2004. (Hina) - Glasnogovornica Županijskog suda uSplitu sutkinja Marica Šćepanović potvrdila je kako je prošli tjedandovršeno ispitivanje optužaba protiv predsjednice supetarskogOpćinskog suda Ivane Domić osumnjičene za kažnjiva djela zloporabepoložaja i ovlasti.
SPLIT, 22. studenog 2004. (Hina) - Glasnogovornica Županijskog suda u Splitu sutkinja Marica Šćepanović potvrdila je kako je prošli tjedan dovršeno ispitivanje optužaba protiv predsjednice supetarskog Općinskog suda Ivane Domić osumnjičene za kažnjiva djela zloporabe položaja i ovlasti.

Predsjednicu supetarskog suda splitska je policija kazneno prijavila potkraj rujna, a osumnjičena je da je nezakonitim presudama u sudskim postupcima vezanim za ispravak uknjižbe vlasništva na otoku Braču oštetila velik broj osoba.

"Županijski je sud, postupivši po nalogu Ministarstva pravosuđa, odredio tri suca koji su ispitali slučaj supetarske sutkinje i o tome prije nekoliko dana izvijestili ministricu pravosuđa Vesnu Škare-Ožbolt, predsjednika Vrhovnog suda Ivicu Crnića i sutkinju Ivanu Domić, od koje se očekuje očitovanje o rezultatima te unutarnje istrage", kazala je sutkinja Šćepanović.

Afera, u koju je umiješana sutkinja Domić, počela je još prije gotovo pet godina. Utvrđeno je, naime, kako je od 1999. do 2004. gotovo svaki sudski predmet, odnosno njih oko 90 posto, na supetarskom sudu završavao presudom u korist tužitelja, koji bi tako na nezakonit način došli do vrijedna zemljišta na Braču. Zadnja takva presuda kojom je zemljište dodijeljeno osobama kojima stvarno ne pripada donesena je potkraj ljeta, a pravi su vlasnici oštećeni za više od 1,600.000 kuna.

Nakon prijave pravih vlasnika policija je pokrenula istragu i utvrdila da je nezakonito donesena ne samo ta presuda nego i velik broj drugih, čak oko 850.

Kako se neslužbeno doznaje pri donošenju tih presuda uvijek bi se postupalo na sličan način: netko bi podigao tužbu protiv vlasnika zemljišta, koji ne živi na Braču i adresa mu je nepoznata. Na oglasnoj bi se ploči stoga oglasio poziv na sudsku raspravu, a kako pravi vlasnik zemljišta ne bi znao da je postao tuženikom u izmišljenu sporu ili čak ne bi bio ni među živima, ne bi se mogao ni odazvati sudskom pozivu. Budući da je tuženik propuštao rasprave i ne bi ništa poduzimao, na kraju bi sutkinja Domić presudila u korist tužitelja, a pravi bi vlasnik ostao bez nekretnina.

Sutkinja Domić tako bi imala čak i 30 rasprava na dan, a u toj priči pojavljuju se i odvjetnici, istodobno pravni zastupnici tužitelja i tuženika. Zbog toga je nedavno podnesena i kaznena prijava protiv splitskog odvjetnika Z. V. (47), koji je zlorabio povjerenje svojih branjenika iz Zagreba u predmetu koji je vodila sutkinja Domić, te istodobno zastupao njih i suprotnu stranu u sporu za utvrđivanje i ispravak uknjižbe vlasništva zemljišne parcele.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙