FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJAVA DOGAĐAJA - SVIJET - ZA PONEDJELJAK, 15. STUDENOGA

ZAGREB, 15. studenog 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za ponedjeljak, 15. studenoga.
ZAGREB, 15. studenog 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za ponedjeljak, 15. studenoga.

BEOGRAD - Hrvatski premijer Ivo Sanader dolazi u prvi službeni posjet Beogradu gdje će se sastati s predsjednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem, premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, predsjednikom Skupštine SCG Zoranom Šamijem, beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom i biskupima iz SCG, te s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća. U intervjuu kojega je hrvatski premijer dao Radio-televiziji Srbije u subotu navečer, rekao je da "puna normalizacija odnosa SCG i Hrvatske nema alternative", a te dvije države imaju zajednički cilj, ulazak u ujedinjenu Europu. Korak naprijed u bilateralnim odnosima, kazao je premijer Sanader, bit će i potpisivanje Sporazuma o zaštiti nacionalnih manjina, hrvatske u SCG i srpske u Hrvatskoj, a riječi će biti i o najbolnijem otvorenom pitanju između dvije zemlje, pitanju nestalih, ali i brojnim drugim pitanjima suradnje i unapređenja odnosa dvije zemlje.

ZAGREB - Ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović sastat će se u s Atzom Nicolaiem, nizozemskim ministrom za europske poslove. Ministri će potpisati Memorandum o razumijevanju o predpristupnom programu Matra za Republiku Hrvatsku za 2005. godinu. Tim programom želi se podržati jačanje institucija i administrativnih mogućnosti Hrvatske radi zadovoljavanja kriterija za članstvo u Europskoj uniji. Glavne odrednice projekata će biti tehnička pomoć radi suradnje i prenošenja stručnih znanja i iskustava.

DEN HAAG - Početak prvog suđenja kosovskim Albancima pred Haškim sudom (ICTY). Fatmir Limaj, Haradin Bala i Isak Musliu, pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) koji su vodili zatočenički logor Lapušnik, optuženi su za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog ubojstava i mučenje srpskih i albanskih zatočenika tog logora u ljeto 1998. godine.

LJUBLJANA - Mandatar za sastav nove slovenske vlade Janez Janša nastavit će u ponedjeljak razgovore o potpisivanju koalicijskog ugovora triju stranaka desnog centra i stranke umirovljenika DESUS i raspodjeli ministarskih mjesta. Janša je najavio da će imena kandidata za ministre biti poznata u drugoj polovici tjedna. Kako navodi komercijalna televizijska postaja POP-TV, Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) imat će u novoj vladi 7 ministarskih resora - vanjske polove, gospodarstvo, školstvo, kulturu, obranu i promet.

NEW YORK - Predsjednik Haškog suda Theodor Meron podnosi izvješće Općoj skupštini UN-a o radu Suda i suradnji Srbije i Crne Gore, BiH i Hrvatske sa Sudom.

PRIŠTINA - Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen razgovarat će s političkim čelnicima te pokrajine. Sastat će se s predsjednikom Kosova Ibrahimom Rugovom, predsjednikom Demokratske partije Kosova Hashimom Thaqijem, čelnikom Alijanse za budućnosti Kosova Ramushom Haradinajem i nositeljem građanske liste Ora Vetonom Surroijem. Razgovarat će o dosadašnjim tijekom pregovora kosovskih čelnika o formiranju nove kosovske vlade.

WASHINGTON - Svjetska banka objavit će izvješće o Globalnim ekonomskim izgledima za 2005: Trgovina, regionalizam i razvitak.

Dežurni urednici:

Noć: Bernard Ćavar

Prijepodne: Duška Gerić Koren

Poslijepodne: Darko Vlahović

Navečer: Srđan Baković

telefon: 385 1 4808 645

telefax: 385 1 4808 822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙