FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MANJE OD 30 JUŽNOKINESKIH TIGROVA PREOSTALO U PRIRODI

PEKING, 20. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Južnokineski tigrovi, međunajmanje brojnim od pet preostalih podvrsta tigrova, na rubu suistrebljenja o čemu svjedoči činjenica da ih je na životu u divljniostalo manje od 30, javlja agencija Xinhua pozivajući se na rezultatenedavnih istraživanja.
PEKING, 20. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Južnokineski tigrovi, među najmanje brojnim od pet preostalih podvrsta tigrova, na rubu su istrebljenja o čemu svjedoči činjenica da ih je na životu u divljni ostalo manje od 30, javlja agencija Xinhua pozivajući se na rezultate nedavnih istraživanja.

Znanstvenici iz kineske državne administracije za šume i Svjetskog kongres za očuvanje prirode (WNF) istraživali su južnokineske tigrove koji pretežno žive na planinama uz granice pokrajina Jiangxi, Hunan i Guangdong u južnoj Kini, prenosi Xinhua.

Prema agenciji, Kina ima 66 južnokineskih tigrova koji se uzgajaju u 19 kineskih zooloških vrtova, ali sve su te životinje potomci šest divljih tigrova uhvaćenih 1956. godine.

Južnokineski tigar poznatiji pod skraćenim nazivom kineski tigar, potiče iz južne Kine i živi u planinskim šumama u južnom, istočnom, središnjem i jugozapadnom dijelu zemlje.

No rat, lov i uništavanje okoliša u prošlom stoljeću doveli su tu vrstu do ruba istrebljenja i ona se sada nalazi na svjetskoj listi ugroženih vrsta.

Međunarodni stručnjaci predviđaju da će južnokineski tigar biti istrebljen 2010. godine ako ga se ne bude zaštitilo, dodaje Xinuhua.

Da bi spasila ove velike mačke Kina će poslati pet do deset južnokineskih tigrova u Južnoafričku Republiku kako bi im pomogla u ponovnom upoznavanju sa životom u divljini. Kineski tigrovi i njihovi potomci bit će vraćeni u Kinu 2008. godine za Olimpijske igre koje se održavaju u Pekingu.

Preostale četiri podvrste su sibirski, bengalski, indonekineski i sumatranski tigar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙