FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Broj prometnih nesreća u Varaždinu smanjen za 50 posto

VARAŽDIN, 15. studenog 2004. (Hina) - Od stupanja na snagu novog Zakonao sigurnosti prometa na cestama, na području Varaždinske županijedogodile su se 243 prometne nesreće, što je, u odnosu na istorazdoblje lani, manje za čak 50 posto, rečeno je na današnjojkonferenciji za novinare PU varaždinske.
VARAŽDIN, 15. studenog 2004. (Hina) - Od stupanja na snagu novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, na području Varaždinske županije dogodile su se 243 prometne nesreće, što je, u odnosu na isto razdoblje lani, manje za čak 50 posto, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare PU varaždinske.

U tom su razdoblju poginule dvije osobe, a 15 ih je teško ozlijeđeno, što je također upola manji broj nego prošle godine.

Od 20. kolovoza do 1. studenoga ove godine policajci su zabilježili 284 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, odnosno 25 posto manje nego u tom razdoblju lani. Osjetno je smanjen i broj prekršaja koji se odnose na prebrzu vožnju, pa ih je tako u posljednja dva i pol mjeseca bilo 477, a lani čak 1976. Uzrok 64 prometne nesreće bio je alkohol, pa je tako 7 vozača imalo koncentraciju alkohola do 0,5 promila, 25 vozača imalo je od 0,5 do 1,5 promila, 27 ih je imalo koncentraciju veću od 1,5 promila, dok je pet vozača odbilo alkotestiranje.

"Podaci o padu broja prometnih nesreća od početka primjene novog zakona karakteristični su za cijelu Hrvatsku, bez obzira na, u javnosti ispolitizirane, rasprave o spornoj odredbi o 0,0 promila. Djelovanje novog zakona može nam dati razloga za zadovoljstvo", rekao je novinarima na konferenciji glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun.

Budući da je protekli vikend obilježen proslavama Martinja, Mehun je rekao da je od petka do nedjelje na dužnosti bio 3801 policajac, 1860 automobilskih ophodnji i 28 motociklista. Zabilježena su 4954 prekršaja, a 745 osoba vozilo je pod utjecajem alkohola, što je, rekao je Mehun, čak trostruko više nego proteklih vikenda.

Upitan što misli o Čačićevu "Fondu građanskog otpora" koji "javno poziva na kršenje zakona", Mehun je kazao da to ne smije komentirati. Iz tog bi se fonda, naime, Varaždincima, koje policajci uhvate za volanom pod utjecajem do 0,5 promila alkohola, trebao vraćati novac koji su dali za kaznu.

"Policija je tu da provodi zakon, bez obzira na to o kome je riječ. Na žalost, takve inicijative ne idu u prilog sveopćeg zalaganja za povećanje sigurnosti u prometu, već im je cilj nešto sasvim drugo. Pritom stvaraju kod građana osjećaj lažne sigurnosti da će se zakoni brzo mijenjati", istaknuo je Mehun.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙