FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ARAFATOV ODLAZAK - PRILIKA ZA POSTIZANJE MIRA

PARIZ, 12. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Odlazak predsjednikaPalestinske samouprave i dugogodišnjeg vođe palestinskog naroda JaseraArafata s političke scene mogao bi značiti i zlatnu priliku zaoživljavanjem bliskoistočnih mirovnih pregovora, ali analitičarismatraju da bi ključni igrači u mirovnom procesu morali brzo djelovatikako bi iskoristili najbolju priliku koju su dobili u posljednjihnekoliko godina.
PARIZ, 12. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Odlazak predsjednika Palestinske samouprave i dugogodišnjeg vođe palestinskog naroda Jasera Arafata s političke scene mogao bi značiti i zlatnu priliku za oživljavanjem bliskoistočnih mirovnih pregovora, ali analitičari smatraju da bi ključni igrači u mirovnom procesu morali brzo djelovati kako bi iskoristili najbolju priliku koju su dobili u posljednjih nekoliko godina.

Arafat (75) je u četvrtak ujutro preminuo u vojnoj bolnici Percy u blizini Pariza.

Nakon Arafatove smrti mirovni proces na Bliskom istoku leži u rukama trojice muškaraca - izraelskog premijera Ariela Sharona, američkog predsjednika Georgea W. Busha i za sada neodređene osobe koja će se pojaviti kao novi palestinski čelnik.

Stručnjaci za Bliski istok slažu se u jednome - mogućnost za postizanjem toliko željenog mira u toj nemirnoj regiji svijeta ovisiti će o koracima koje će učiniti ta trojica ključnih igrača - očekuju se Bushovi mirovni prijedlozi, koraci koje će Palestinci poduzeti kako bi okončali nasilje i Sharonovo djelovanje kako bi zaustavio izgradnju židovskih naselja na okupiranim palestinskim područjima na Zapadnoj obali.

Jedan od ključnih testova sigurno će biti i Sharonovo obećanje da će povući izraelsku vojsku iz pojasa Gaze, zatim reakcija palestinskih militantnih skupina na novo palestinsko vodstvo, i sposobnost novog palestinskog vodstva da izgradi jaku bazu moći i spriječi kaos.

"Smrt Jasera Arafata potencijalno je deblokirala situaciju. Potencijalno je stvorena prilika koja neće biti iskorištena ako Izraelci budu samo sjedili i čekali", smatra Rosemary Hollis, stručnjak za Bliski istok iz Londona.

Veliki pritisak sada je i na Palestincima - oni moraju dokazati da su često ponavljane optužbe da Arapi "nikada ne propuštaju priliku da propuste priliku" da postignu mir - krive.

"Palestinci moraju priznati da je Izrael ovdje i da će ovdje i ostati. Odlazak oca (nacije) uvijek donosi tešku bol, ali to je također i prilika da dokažemo da smo potpuno zrela odrasla bića", kazao je za francuski Le Monde bivši izraelski premijer Shimon Peres.

Izrael i američki predsjednik Bush Arafata su smatrali glavnom preprekom za okončanje desetljećima dugog sukoba na Bliskom istoku.

Bush je Arafatovu smrt nazvao "važnim trenutkom u palestinskoj povijesti", te govoreći o mogućnostima za postizanjem mira kazao: "Imamo šanse".

Za veći dio arapskog svijeta, glavna prepreka miru je izraelski premijer Ariel Sharon, jer ne vjeruju da će on poduzeti korake koji bi mogli dovesti do mira.

Palestinci i Izraelci još moraju riješiti i niz pitanja ključnih za postizanje mirovnog sporazuma. Među tim pitanjima svakako je pitanje sudbine Jeruzalema (kojeg obje strane žele proglasiti svojim glavnim gradom), pitanje sudbine povratka palestinskih izbjeglica i pitanje definiranja granica između dviju država, izraelske i palestinske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙