FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TKO SU MOGUĆI ARAFATOVI NASLJEDNICI

ZAGREB, 11. studenog 2004. (Hina) - Vijesti o smrti predsjednikaPalestinske samouprave Jasera Arafata, koji je u četvrtak rano ujutropreminuo u vojnoj bolnici Percy u blizini Pariza, ponovno su potaknulenagađanja o mogućem nasljedniku dugogodišnjeg palestinskog vođe.
ZAGREB, 11. studenog 2004. (Hina) - Vijesti o smrti predsjednika Palestinske samouprave Jasera Arafata, koji je u četvrtak rano ujutro preminuo u vojnoj bolnici Percy u blizini Pariza, ponovno su potaknule nagađanja o mogućem nasljedniku dugogodišnjeg palestinskog vođe.

Donosnimo kratke profile palestinskih čelnika koji bi mogli postati kandidati za Arafatova nasljednika.

AHMED KOREI

Palestinski premijer Ahmed Korei (66), dugogodišnji Arafatov saveznik, bio je ključni pregovorač u tajnim pregovorima vođenim s Izraelcima u Oslu koji su doveli do mirovnih sporazuma 1993. godine. Korei, poznat i kao Abu Ala, smatra se jednim od najsposobnijih palestinskih političara. Ali za razliku od Arafata, on nema karizmu i nije osobito popularan među Palestincima. Otkako je preuzeo dužnost premijera, nekoliko je puta prijetio ostavkom zbog toga što mu Arafat nije želio dati veće ovlasti, ali svaki puta Arafat ga je uvjerio da ostane.

MAHMUD ABAS

Abas (69), dugogodišnji drugi čovjek Palestinske oslobodilačke organizacije, jedan je od arhitekata mirovnih sporazuma iz Osla koji su Palestincima dali ograničenu samoupravu. Abas je tijekom 2003. godine četiri mjeseca bio palestinski premijer, ali je dao ostavku jer je izgubio bitku za vlast s Arafatom. Abas je izbjegavao dobivanje javne podrške jednako koliko ju je Arafat tražio. On je bio otvoreni kritičar korištenja nasilja tijekom četverogodišnjeg ustanka i pokušao je nagovoriti islamske militante da prestanu napadati Izrael. Abasu, jednako kao i Koreiju, nedostaje popularnost među Palestincima.

MARVAN BARGUTI

Dugo vremena smatran mogućim Arafatovim nasljednikom, Barguti trenutačno služi zatvorsku kaznu u Izraelu zbog organiziranja ubojstava, optužba koju on negira. Barguti je odličan govornik a najširi slojevi smatraju ga političkim čelnikom ustanka koji je počeo 2000. godine. Barguti je sudjelovao i u prvoj Intifadi. Barguti (45) je postao najpopularniji palestinski čelnik nakon Arafata i zbog toga

što nikad nije bio uključen u korupciju koja vlada u krugovima oko Arafata.

MOHAMAD DAHLAN

Dahlan je bivši ministar unutarnjih poslova i bivši zapovjednik sigurnosnih snaga u Gazi, a trenutačno nema službeni položaj. On je, međutim, i dalje jedan od najmoćnijih Palestinaca na palestinskim područjima na kojima su česti sukobi različitih palestinskih frakcija. On je jedan od uglednijih Palestinaca mlađe pro-reformske generacije. Međunarodni posrednici smatraju da je Dahlan jedan od onih koji bi mogao uvesti red u Gazi nakon planiranog izraelskog povlačenja

sljedeće godine. On je bio jedan od palestinskih dužnosnika koji je pratio Arafata tijekom njegova prebacivanja na liječenje u Francusku.

RAVI FATUH

Predsjednik palestinskog parlamenta postat će po zakonu privremeni palestinski predsjednik, na razdoblje od 60 dana, ako Arafat umre. Analitičari smatraju da on nema velik utjecaj i ugled, te će vjerojatno biti samo figura dok će drugi donositi ključne odluke. Fatuh (55) je vrlo odan Arafatu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙