FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: VIJEĆE ZA ADEMIJA I NORCA TRAŽI OD STRANA DODATNE PODATKE

DEN HAAG/ZAGREB,10. prosinca(Hina) - Posebno raspravno vijeće Haškogsuda (ICTY), koje treba odlučiti o ustupanju Hrvatskoj suđenjageneralima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, zatražilo je od strana upostupku dodatne informacije o težini kaznenih djela i raziniodgovornosti optuženih, objavio je u srijedu ICTY.
DEN HAAG/ZAGREB,10. prosinca(Hina) - Posebno raspravno vijeće Haškog suda (ICTY), koje treba odlučiti o ustupanju Hrvatskoj suđenja generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, zatražilo je od strana u postupku dodatne informacije o težini kaznenih djela i razini odgovornosti optuženih, objavio je u srijedu ICTY.

U nalogu upućenom Tužiteljstvu i braniteljima, raspravno vijeće kojim predsjedava sudac Alphonse Orie, traži od strana podneske u kojima se preciznije nego u optužnici definira "položaj i rang optuženih u vojnoj hijerarhiji, te njihova uloga u počinjenju zločina za koje se terete".

Nalog, koji je ICTY objavio danas, datiran je s 3. studenim a rok za odgovor strana je 10. studenoga.

Vijeće navodi da je Tužiteljstvo 2. rujna predložilo ustupanje "predmeta Ademi i Norac" Hrvatskoj prema Pravilu 11 bis, Pravilnika o postupku i dokazima ICTY-a, u skladu s rezolucijom 1534 Vijeća sigurnosti UN o "prebacivanju predmeta srednje i niže rangiranih optuženika na nacionalna pravosuđa".

U nalogu se navodi da je obrana generala Norca odgovorila na prijedlog 14. rujna, dok odgovor Ademijeve obrane nije primljen.

Ademijev odvjetnik Čedo Prodanović, izjavio je za Hinu kako je on još u proljeće ove godine podnio prijedlog za ustupanje suđenja Hrvatskoj dok predmeti Ademi i Norac nisu bili spojeni, te da zbog tog nije odgovarao na prijedlog Tužiteljstva.

Nalog vijeća nije komentirao, napominjući da se upravo vratio iz Haaga te da je za podnesak tražio dulji rok do 16. studenoga.

Vijeće u nalogu ističe kako ni Tužiteljstvo ni obrana nisu iznijeli detaljne podatke o težini navodnih zločina ili razini odgovornosti optuženih, posebno u kontekstu Pravila 11 bis.

"Točna uloga i razina odgovornosti optuženih u počinjenju navodnih zločina za koje ih se tereti, možda nije jasno vidljiva iz samog čitanja optužnice", navodi se u nalogu.

Kao primjer se ističe da se u optužnici Ademi i Norac terete za ubojstva 29 srpskih civila i pet vojnika u operaciji Medački džep rujna 1993., dok se pokojnog generala Janka Bobetka optuženog za istu operaciju teretilo za najmanje 100 ubijenih Srba.

U sklopu strategije dovršetka rada Haškog suda, koju je utvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a, Tužiteljstvo je do sada predložilo ustupanje pet predmeta nacionalnim pravosuđima zemalja u regiji, među kojima je prvi bio upravo predmet Ademi i Norac.

Predsjednik ICTY-a Theodor Meron tijekom prošlotjednog je posjeta Hrvatskoj pozitivno ocijenio osposobljenost i spremnost hrvatskog pravosuđa da provede suđenje za ratne zločine po međunarodnim standardima, dok o konkretnom predmetu nije želio govoriti kako ne bi utjecao na odluku vijeća.

General Ademi bio je zapovjednik zbornog područja Gospić za vrijeme operacije Medački džep, a pukovnik Norac zapovjednik jedne od postrojbi koje su u operaciji sudjelovale.

Ademi se dragovoljno predao ICTY-u 25. srpnja 2001. a na privremenoj slobodi boravi od 21. veljače 2001.

Mirko Norac optužen je u proljeće ove godine, a trenutačno se u Hrvatskoj nalazi na izdržavanju kaazne od 12 godina zatvora na koju je osuđen za ratni zločin prema srpskim civilima u Gospiću 1991.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙