FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POČELA OFENZIVA NA FALLUJU

ZAGREB/BAGDAD, 8. studenoga 2004. (Hina) - Američke su snage uponedjeljak pokrenule očekivanu ofenzivu na Falluju s petnaest tisućaameričkih i iračkih vojnika protiv nepoznatoga broja, od tisuću došest tisuća pobunjenika u tome gradu.
ZAGREB/BAGDAD, 8. studenoga 2004. (Hina) - Američke su snage u ponedjeljak pokrenule očekivanu ofenzivu na Falluju s petnaest tisuća američkih i iračkih vojnika protiv nepoznatoga broja, od tisuću do šest tisuća pobunjenika u tome gradu.

Američka je vojska "Operaciju Fantomski bijes" počela snagama koje su prešle "polaznu liniju" prema gradu, objavili su američki mediji, a u ponedjeljak predvečer očekuje se i konferencije za novinare u Pentagonu.

Nekoliko tenkova američkih marinaca ušlo je u Falluju, javio je novinar Reutersa. Prema podacima uhvaćenima s radija marinaca čini se da tenkovi napreduju u grad, a gerilci pružaju neki otpor.

Američke snage stalno bombardiraju grad topništvom i iz zraka.

Privremeni irački premijer Iyad Allawi u ponedjeljak je američkim i iračkim snagama dao odobrenje da očiste Falluju od "terorista".

"Dao sam odobrenje multinacionalnim i iračkim snagama. Odlučni smo očistiti Falluju od terorista", rekao je Allawi novinarima u Bagdadu.

Allawi je odredio i mjere u sklopu 60-dnevnoga izvanrednog stanja koje je njegova vlada proglasila u nedjelju. Zatvaraju se granice s Jordanom i Sirijom, privremeno se zatvara bagdadski aerodrom, a u Falluji i Ramadiju uvodi se policijski sat.

Vjeruje se da je većina stanovnika Falluje, a ima ih oko četvrt milijuna, već pobjegla iz grada, a američki i irački vojnici već su prošlu noć zauzeli središnju gradsku bolnicu.

U ponedjeljak predvečer u Bagdadu je odjeknula eksplozija ispred katoličke crkve i poginule su tri osobe, a ranjeno je najmanje 35 ljudi, objavili su policijski i bolnički izvori. U eksploziji je uništen vanjski zid crkve Sv. Bahnama, a susjedna se kuća zapalila, kažu očevici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙