FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SEMINAR O KONDUKTIVNOJ METODI RADA U VRTIĆIMA

ZAGREB, 8. studenog 2004. (Hina) - Seminar o konduktivnoj metodi radau rehabilitaciji i obrazovanju djece i odraslih s motoričkim teškoćamaodržava se u mađarskom kulturnom društvu "Endre Ady" od 8. do 11.studenoga u organizaciji dječjeg vrtića "Potočnica".
ZAGREB, 8. studenog 2004. (Hina) - Seminar o konduktivnoj metodi rada u rehabilitaciji i obrazovanju djece i odraslih s motoričkim teškoćama održava se u mađarskom kulturnom društvu "Endre Ady" od 8. do 11. studenoga u organizaciji dječjeg vrtića "Potočnica".

"Ovo je prvi seminar o toj metodi mađarskog liječnika Andrasa Petoa koja se pokazala vrlo uspješnom u rehabilitaciji djece i odraslih s motoričkim oštećenjima", rekla je ravnateljica DV "Potočnica" Borka Rumiha. Na seminaru su, kako je rekla, okupljeni ljudi iz sustava obrazovanja, dvoje liječnika, predstavnici specijaliziranih ustanova, poput zagrebačkog Goljaka, i udruga osoba s invaliditetom.

Ravnateljica Rumiha je kazala da će se s Međunarodnim institutom Andras Peto u Budimpešti pokušati dogovoriti suradnja, tj. školovanje hrvatskih odgajatelja i liječnika koji bi tu metodu onda provodili i kod nas. Financijski bi tu suradnja omogućilo prvenstveno zagrebačko Poglavarstvo i Ministarstvo znanosti, sporta i obrazovanja, dodala je ravnateljica.

Roditelji djece s motoričkim oštećenjima za sada, osim u DV Potočnica, svoju djecu mogu upisati i u dječje vrtića Duga, Vladimir Nazor i Utrina.

Konduktivna metoda rehabilitacije temelji se na ideji da živčani sustav, usprkos oštećenju, i dalje posjeduje mogućnost stvaranja novih živčanih veza. Prema profesoru Petou, utemeljitelju metode, ta se sposobnost može pokrenuti pomoću dobro vođenog, aktivnog procesa učenja, od čega i dolazi naziv "konduktivna" metoda.

Profesor Andras Peto je razvio metodu koja je uspjela u onome u čemu nitko prije nije: srušiti barijere između života invalidnih osoba i zdravog društva. Svoj institut Peto je osnovao 1945. i vodio ga sve do smrti 1967. godine. Njegova metoda je postala poznata i priznata širom svijeta a u Mađarskoj svaka županija ima najmanje jedan takav institut (bolnicu ili obrazovnu ustanovu) gdje se skrbi o djeci i odraslima s motoričkim oštećenjima.

U akademskoj godini 2001/02 na Institutu se školovalo 192 mađarskih i 32 stranih studenata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙