FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 4. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 4. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Čelnici oporbenih parlamentarnih stranaka suglasili su se danas da ministar Miomir Žužul treba snositi odgovornost za "slučaj Imostroj", te da bi u zemljama razvijene demokracije ministar već sam podnio ostavku. Oporbeni čelnici pred saborskim su izvjestiteljima zabrinjavajućim ocijenili to što je premijer Ivo Sanader jučer odlučno branio svog šefa diplomacije, što je reagirao brzo, bez obećanja da će ispitati optužbe na Žužulov račun. Ivica Račan ocijenio je da je Sanader na taj način na sebe preuzeo odgovornost za sukob interesa i korupciju (za što se proziva Žužul). Račan drži da su optužbe o Žužulovu sukobu interesa, pa čak i korupciji toliko ozbiljne da ne mogu biti isključivo njegov problem.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić nije danas želio komentirati "slučaj Žužul" dok se ne utvrde sve činjenice. Mesić je u zagrebačkom hotelu Opera gdje je sudjelovao na regionalnoj geoekonomskoj konferenciji "Male zemlje i izazovi upravljanja ekonomskom globalizacijom" napomenuo da ima samo informacije koje imaju i novinari.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor najavila je danas u Saboru da bi njezina Vlada do kraja godine trebala potpisati sporazum s BiH kojim bi se regulirao status i prava pripadnika HVO-a. Kosor je to najavila tijekom rasprave o novom Zakonu o hrvatskim braniteljima, kojega su u prvom čitanju, iako uz primjedbe, podržali svi saborski klubovi. Najavila je i da bi do konca godine trebao biti završen registar hrvatskih branitelja, koji bi dao točan broj branitelja, a do tada bi, kaže, trebali biti određeni i kriteriji za upis dionica u četiri milijarde kuna 'težak' Fond za hrvatske branitelje.

ZAGREB/RIJEKA - Protiv Damira Vrhovnika, bivšeg direktora riječkog brodogradilišta Viktor Lenac policija je podigla kaznenu prijavu zbog nesavjesnog gospodarskog poslovanja koje je dovelo do stečaja tvrtke, potvrđeno je danas u riječkom Županijskom državnom odvjetništvu. Županijski državni odvjetnik Drago Marincel rekao je da je policijska prijava zaprimljena prije nekoliko dana, a do kraja tjedna će biti upućena Općinskom državnom odvjetništvu koje je nadležno jer je riječ o kaznenom djelu za koje je predviđena zatvorska kazna do pet godina.

OSIJEK - Osječko-baranjska Policijska uprava potvrdila je danas da je saborski zastupnik i predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije i županijskog HDZ-a Branimir Glavaš prijavio još jedno pismo u kojem mu se prijeti likvidacijom. Načelnik Operativno-komunikacijskog centra Branko Horvatin izjavio je kako je Glavaš prijeteće pismo prijavio prekjučer kad ga je i primio. Dodao je kako se "nastavljaju operativne radnje vezane uz dva prijeteća pisma". Poslovni tajnik županijskog HDZ-a Dario Opačak izjavio je kako je pismo poslano 29. listopada iz Rijeke na ime Branimira Glavaša na HDZ-ovu adresu u Osijeku. Najnovije pismo prijetnje Branimir Glavaš danas nije htio komentirati, istaknuvši kako je "na policiji da obavi svoj posao".

ZAGREB - Novi ravnatelj Zavoda za školstvo Vinko Filipović izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa kako očekuje veliku potporu toga ministarstva u provedbi stručnih promjena u Zavodu koje se u sustavu školstva očekuju više od jednoga desetljeća. Donedavni čelnik Hrvatskog školskog sindikata "Preporod", a od početka studenog ravnatelj Zavoda za školstvo Vinko Filipović rekao je kako će mu glavne zadaće biti konsolidacija i reorganizacija tog zavoda. Na upit kako će sindikat, kojemu je bio na čelu, funkcionirati nakon njegova odlaska, Filipović je rekao kako vjeruje da će "Preporod" nastaviti dobro raditi i bez njega, jer je dobro organiziran.

ZAGREB - Predstojnica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac-Radin danas je u Hrvatskom saboru predstavila inicijativu Ženske mreže koja traži da se kroz izmjene Zakona o izborima za lokalnu samoupravu osigura ravnopravno učešće žena u obnašanju lokalne vlasti. Ženska mreža uz ostalo traži da se zakonskim izmjenama predlagatelje izbornih lista obveže da na liste stave najmanje 40 posto osoba jednog spola. Predlažu da kandidatkinje moraju biti ravnomjerno raspoređene po cijeloj listi, ne samo na kraju liste što im, upozoravaju u mreži, unaprijed onemogućava ulazak u lokalna predstavnička tijela.

ZAGREB - U Kliničkoj bolnici Sestre milosrdnice danas je otvorena obnovljena i proširena Klinika za pedijatriju koja je zbog trošnog krovišta i instalacija 2002. godine stradala u požaru u kojem su potpuno izgorjeli Odjel pedijatrije, Centar za nedonoščad i brojna medicinska oprema. KB je u obnovu, uz pomoć sponzora, uložio 16 milijuna kuna. Klinika je proširena dogradnjom još jednog kata pa se poliklinički i stacionalni dio sada nalaze na četvrtom i petom katu bolničke zgrade, rekao je novinarima predstojnik Klinike Franjo Tomislav Hajnžić.

ZAGREB - Predsjednik Odbora za dodjelu nagrade "Josip Juraj Strossmayer" akademik Slavko Cvetnić i pomoćnik direktora Zagrebačkoga velesajma Juraj Centner uručili su danas u Preporodnoj dvorani Narodnog doma HAZU u Zagrebu nagrade za najuspješnija znanstvena djela i nakladničke pothvate u prošloj godini. Nagradu za najuspješnija znanstvena djela na području društvenih znanosti primio je Ivo Grbavac za knjigu "Plovidbeno pravo Republike Hrvatske", za humanističke znanosti Olga Perić, Mirjana Matijević Sokol i Radoslav Katičić za knjigu "Historia Salonitana", za tehničke znanosti Antun Galović za knjigu "Termodinamika" te za prirodne znanosti Dragutin Slovenec i Vladimir Bermanec za knjigu "Sistematska mineralogija - mineralogija silikata".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙