FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 3. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat.
ZAGREB, 3. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - HNS-ov zastupnik Antun Kapraljević, bivši predsjednik Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, izrazio je danas uvjerenje da će u iduća 24 sata biti objavljeni dokazi o transakcijama između vlasnika Imostroja i supruge ministra vanjskih poslova Miomira Žužula koji će, kaže, opravdati sumnje da je Žužul u toj priči u sukobu interesa. HNS-ov zastupnik danas je premijeru Sanaderu u Hrvatskom saboru predao snop dokumenata, uvjeravajući ga da će iz njih iščitati da je Žužul u klasičnom sukobu interesa. Kapraljević Žužulu na teret stavlja tri afere - utaju poreza, aferu Bechtel, te povezanost s otpisom dugova tvrtki Imostroj čiji se vlasnik spominje u kontekstu podmićivanja Žužulove supruge.

KLEK - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader je danas izjavio da bi trebalo izraditi novi sporazum s Federacijom BiH o korištenju luke Ploče. "Svaki međunarodni sporazum treba biti pravičan a ovaj o luci Ploče izaziva dojam nepravičnosti", Premijer je to rekao nakon posjeta ruskom brodu "Bavenit" koji obavlja radove na ispitivanju podmorja na mjestu budućeg mosta Komarna - Pelješac, kojim će se spojiti jug Hrvatske s ostalim dijelovima države, i izvući ga iz prometne izolacije. Napomenuo je da će se most početi graditi čim rezultati istraživanja na mjestu budućeg mosta Komarna - Pelješac budu gotovi. Sanader je kazao i da gradnja mosta između kopna i poluotoka Pelješca neće omesti gradnju autoceste Split - Ploče, jer su to dva zasebna projekta koji će ići paralelno.

ZAGREB - Sindikalne središnjice izrazile su danas nezadovoljstvo što Vlada s predstavnicima Misije MMF-a razgovara o državnom proračunu za 2005., dok će sindikati s prijedlogom proračuna biti upoznati tek kad bude gotov pa neće imati prilike utjecati na njegov sadržaj. Predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske Krešimir Sever rekao je da su predstavnici sindikata to doznali na današnjem sastanku s izaslanstvom MMF-a, koje je 27. listopada započelo desetodnevni radni posjet Hrvatskoj. Predstavnici MMF-a rekli su sindikatima da oni Vladi samo daju preporuke i savjete vezano uz donošenje proračuna, a da ona sama treba odlučiti koji su joj prioriteti, budući da za sve neće biti dovoljno novca.

ZAGREB - Sindikalna košarica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pokazuje da su minimalni životni troškovi četveročlane hrvatske obitelji u listopadu iznosili 5.259 kuna. Prosječna plaća u kolovozu iznosila je 4.003 kune što je bilo dostatno za pokriti svega 76,12 posto životnih troškova. Gledano po regijama, sindikalna košarica najskuplja je u jugozapadnoj Hrvatskoj gdje mjesečni troškovi četveročlane obitelji stoje 5.598 kuna, a najjeftinija u Slavoniji i Baranji gdje troškovi iznose 4.962 kune.

ZAGREB - Otvaranje novih radnih mjesta i redovite uplate doprinosa jedini su način da se popravi položaj umirovljenika, ocijenili su večeras saborski zastupnici raspravljajući o izvješćima o funkcioniranju sustava mirovinskog osiguranja u 2003. godini. Naime, prema Izvješću o radu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) koncem 2003. bilo je 1.054. 549 umirovljenika, a 1.443. 995 osiguranika, odnosno na jednog umirovljenika 1,37 zaposlenih, dok je u razvijenim zemljama taj omjer 1:3. Pred Saborom se našlo i Izvješće o mirovinskim tržištima iz kojeg se iščitava da je to tržište lani konsolidirano, a da je čak 91,3 posto imovine obveznih mirovinih fondova uloženo u Hrvatskoj.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra će raspravljati o prijedlogu novog, dugo očekivanog zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Taj prijedlog, koji je Vlada uputila u prvo čitanje, ima potporu matičnog saborskog Odbora za za ratne veterane, te predstavnika braniteljskih udruga, izuzev udruge Tomislava Merčepa. O velikom zanimanju za taj zakon govori i podatak da se za pojedinačnu raspravu prijavilo više od trećine zastupnika, njih 55.

PULA - Nakon višednevna štrajka glađu bivši makedonski ministar unutarnjih poslova Ljube Boškoski danas je prekinuo štrajk glađu, potvrdio je danas novinarima njegov branitelj zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak koji je branjenika posjetio u pulskom Okružnom zatvoru u kojem se nalazi od 31. kolovoza kad je na temelju tjeralice uhićen u Balama pokraj Rovinja zbog osnovane sumnje da je u ožujku 2002. naredio ubojstvo sedmorice ekonomskih imigranata iz Pakistana i Indije. Razgovor s Boškoskim zanima i haaške istražitelje zbog njegove uloge u sukobima albanskih pobunjenika i makedonskih snaga sigurnosti prije tri godine. Međutim, po Hodakovim riječima, zbog psihofizičke iscrpljenosti Boškoski neće biti u stanju s njima razgovarati od 8. do 12. studenog, kad su haaški istražitelji najavili dolazak u Pulu. Stoga će, dodao je, taj razgovor biti odgođen za deset do petnaest dana.

ZAGREB - Od ukupno 38 uzoraka meda koje su gospodarski inspektori uzeli za analizu od 21 proizvođača i punionice u ovlaštenim je laboratorijima utvrđeno da 25 uzoraka, t.j. gotovo 80 posto, ne odgovara Pravilniku o kakvoći meda, priopćio je danas Državni inspektorat nakon dobivenih rezultata inspekcijskog nadzora prometa i kakvoće meda. Gospodarski inspektori med su uzeli za analizu u sklopu nadzora prometa i kakvoće meda koji je proveden na zahtjev Državnog inspektorata i na prijavu Društva "Potrošač".

ZAGREB - Nacionalna i sveučilišna knjižnica i Centar za javno informiranje Svjetske banke predstavili su danas u Zagrebu publikaciju Svjetske banke "Poslovanje u 2005. - uklanjanje zapreka rastu", koja pokazuje da je u Hrvatskoj zbog raznih administrativnih zapreka i neprovođenja reformi vrlo teško poslovati. Prema rezultatima istraživanja autora publikacije, Hrvatska se, primjerice, po kompliciranosti pokretanja posla te vremenu potrebnom za upis nekretnine u zemljišne knjige nalazi na samom svjetskom začelju. Najušpješnija zemlja po uvjetima poslovanja, po rezultatima analize Svjetske banke, jest Novi Zeland, a slijede SAD i Singapur. Od europskih zemalja, najbolje je rangirana Norveška, koja je na šestom mjestu. Švedska je deveta, a Švicarska jedanaesta. Od tranzicijskih zemalja, najbolje su Litva i Slovačka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙