FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CRNOGORSKI MINISTAR SE ISPRIČAO ZA RATNA RAZARANJA U HRVATSKOJ

ZAGREB, 2. studenog 2004. (Hina) - Crnogorski ministar vanjskihposlova Miodrag Vlahović izrazio je u utorak u Zagrebu, nakon sastankas ministrom vanjskih poslova Miodragom Žužulom, "duboko žaljenje iispriku" za sva ratna razaranja u Hrvatskoj u kojima su početkom90-ih godina sudjelovali crnogorski vojnici i časnici.
ZAGREB, 2. studenog 2004. (Hina) - Crnogorski ministar vanjskih poslova Miodrag Vlahović izrazio je u utorak u Zagrebu, nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Miodragom Žužulom, "duboko žaljenje i ispriku" za sva ratna razaranja u Hrvatskoj u kojima su početkom 90-ih godina sudjelovali crnogorski vojnici i časnici.

Želeći, kako je rekao, apostrofirati razvoj dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa s Hrvatskom, Vlahović je istaknuo da je jedna od osnova tog razvoja "odmak od one prakse i dešavanja koje su Crnu Gore dovele u situaciju agresora na Hrvatsku".

"To je jedna nesretna, opterećujuća stvar koju mi u Crnoj Gori ne želimo skrivati,...koja je u Crnoj Gori sasvim jasna i nesporna. To je povijesna činjenica koju mi shvaćamo kao nešto što se dogodilo, što mi osuđujemo, s čim se mi ne slažemo", kazao je Vlahović. On je kazao da crnogorska vlada želi to jasno dati na znanje hrvatskoj javnosti, poručivši da njegova zemlja želi "surađivati s Hrvatskom na osnovama prijateljstva koje ima svoje historijske korijene i koje ima opravdanje i interes na obje strane".

"Crna Gora bez imalo zazora i kompleksa gleda na nevesele i tragične stranice naše prošlosti gdje je bila upletena u događaje u kojima ona nije bila pokretač svega toga već je bila jednostavno u poziciji dobrovoljnog taoca nečije tuđe i druge politike", dodao je Vlahović o poručio da su "ta vremena za nama".

Ministar Žužul je rekao da se odnosi između dvije zemlje razvijaju na najbolji mogući način, priznavši da prošlost ponekad opterećuje te odnose.

"Zaključili smo da je vrijeme kada na ovim prostorima trebamo živjeti u sadašnjosti i gledati na budućnost, no to ne znači zaboravljati ili ignorirati sve što se događalo jer ako se pravimo da smo zaboravili onda padamo u opasnost da se pogreške ponavljaju", rekao je šef hrvatske diplomacije. Žužul je rekao da Hrvatska razumije interese i ciljeve Crne Gore te da Zagreb podržava cijelu regiju na putu u Europsku uniju. Izrazio je zadovoljstvo što Hrvatska u svojim ambicijama ima "principjelnu podršku cijele regije, Crne Gore posebice".

Žužul je istaknuo da je ovaj sastanak, u kontekstu dobrih odnosa s Državnom zajednicom SiCG a posebno s Crnom Gorom, kontinuitet njegova posjeta Podgorici od prije nekoliko mjeseci, najavivši intenziviranje kontakata. Najavio je također otvaranje hrvatskog konzulata u Podgorici, priznavši da se hrvatska manjina u Crnoj Gori povremeno susreće s poteškoćama.

Vlahović je kazao da s velikim nadama gleda na perspektivu odnosa Hrvatske i Crne Gore, uključujući i privrednu i kulturnu suradnju, poručivši da Hrvatska "ima iskrenog prijatelja na kojeg može računati".

Na upit Hine o izglednosti održavanja referenduma o potpunoj crnogorskoj nezavisnosti, Vlahović je odgovorio da Crna Gora ima na to pravo i po ustavu i Beogradskom sporazumu ali da prvo želi isprobati modele postupnog stjecanja pune nezavisnosti. Ustvrdivši da Državna zajednica SiCG očito ne funkcionira, Vlahović je kazao da se Podgorica zalaže za svojevrsni savez nezavisnih država.

"To treba istražiti. Sadašnju zajednicu treba preformulirati", kazao je crnogorski šef diplomacije.

On je kazao da je referendum posljednje sredstvo ali da "uopće ne sumnja u ishod mogućeg referenduma". Istaknuo je da je cilj Crne Gore ući u EU i NATO, "ali ne kao nekakav teritorij, kao nekakva provincija ili nečiji izlaz na more".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙