FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPOZVANI PREDSJEDNIK LITVE TUŽI VLADU EUROPSKOM SUDU

VILNIUS,29. listopada(Hina/AP) - Bivši litavski predsjednik RolandasPaksas, koji je u travnju opozvan s dužnosti, podnio je tužbu zanaknadu štete protiv vlade svoje zemlje pred Europskim sudom zaljudska prava u Strasbourgu, objavio je u petak njegov odvjetnikVytaustas Sviderskis.
VILNIUS,29. listopada(Hina/AP) - Bivši litavski predsjednik Rolandas Paksas, koji je u travnju opozvan s dužnosti, podnio je tužbu za naknadu štete protiv vlade svoje zemlje pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu, objavio je u petak njegov odvjetnik Vytaustas Sviderskis.

Paksas je tužbu, u kojoj traži naknadu od milijun eura, obrazložio navodima da mu je u domovini uskraćeno pravo na pravično suđenje i pravičnu obranu.

Paksas je bio optužen za izdaju jer je ruskom poslovnom čovjeku Juriju Borisovu rekao da obavještajna služba litavskog MUP-a prisluškuje njegove telefonske razgovore.

Za tužbu pred sudom u Strasbourgu se odlučio nakon što je prvostupanjski sud prije nekoliko dana utvrdio da mu se ne mogu dokazati optužbe o izdaji državnih tajni.

Paksasa najvjerojatnije očekuje još i posebno suđenje zbog nezakonitog davanja državljanstva Borisovu i zlouporabe položaja zbog stjecanja financijske dobiti.

Paksas je 6. travnja, poslije 15 mjeseci morao napustiti dužnost kada ga je parlament opozvao i raspisao prijevremene predsjedničke izbore. Zastupnici su naime ocjenili da je Paksas tri puta prekršio Ustav, zbog izdavanja državne tajne, zlouporabe položaja i korupcije.

Jurij Borisov, koji je navodno povezan s ruskom mafijom, bio je glavni financijer Paksasa tijekom njegove predizborne kampanje.

Dva mjeseca nakon Paksasova opoziva, u Litvi su održani izbori na kojima je pobjedio bivši predsjednik 77-godišnji Valdas Adamkus koji je 12. srpnja preuzeo dužnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙