FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kontroverze oko podizanja dobne granice za umirovljenje u Rusiji

MOSKVA, 29. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik ruskog mirovinskogfonda Genadij Batanov izazvao je kontroverze predlažući povećanjestarosne granice za umirovljenje za pet godina, piše ruski tisak.
MOSKVA, 29. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik ruskog mirovinskog fonda Genadij Batanov izazvao je kontroverze predlažući povećanje starosne granice za umirovljenje za pet godina, piše ruski tisak.

Batanov tvrdi da mnoge zemlje postupno povećaju dobnu granicu za odlazak u mirovinu. Ruski tisak brzo je uzvratio, ističući kako prosječni očekivani životni vijek za muškarce iznosi 59 godina, a trenutno većina njih u mirovinu ide sa 60 godina. Žene odlaze u mirovinu u dobi od 55 godina.

Zakonodavci, među kojima i zamjenik predsjednika donjeg doma ruskog parlamenta Dume Artur Chilingarov, kazali su da bi pitanje podizanja starosne granice za umirovljenje trebalo biti pažljivo analizirano obzirom da se tiče više aspekata osim samo gospodarskog.

Predsjednik Odbora za ustavno zakonodavstvo i državni razvitak Vladimir Pligin također je naglasio da je očekivani životni vijek nizak. "Trebalo bi vidjeti živimo li do dobne granice za umirovljenje", kazao je.

Zamjenik premijera Aleksander Zhukov, međutim, smirio je strasti izjavivši novinarima da ruska vlada ne razmišlja o povećanju dobne granice za umirovljenje.

Po riječima ekonomistice Else Fornero koja je za Svjetsku banku napravila izvješće o Rusiji, pet godina zvuči malo previše, a povećanje dobi za umirovljenje nije niti laka niti socijalno bezbolna mjera. Pojasnila je da je očekivani životni vijek diljem čitave regije smanjen kao posljedica političkih promjena, pogodivši teško starije ljude.

Rusija bilježi visoku stopu mortaliteta među odraslom muškom populacijom, dok vijek onih dulje koji žive bude približno jednak onome u zemljama sjeveroistočne Europe. Fornero je kazala da je teško dati prosječne procjene, ali je dodala kako je u Latviji i ostalim baltičkim zemljama prosječni očekivani životni vijek između 62 i 63 godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙