FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U IRAKU SUKOBI I ŽRTVE, BEZ VIJESTI O OTETOJ HUMANITARKI

ZAGREB/BAGDAD, 20. listopada 2004. (Hina) - Američko zrakoplovstvonapadalo je u srijedu u Falluji uporišta pobunjeničkog vođe Abu Musabaal-Zarqawija usmrtivši šestero civila, sukoba je bilo i drugdje uIraku, a u glavnom gradu Bagdadu raste nesigurnost nakon otmicečelnice humanitarne organizacije CARE, javljaju agencije.
ZAGREB/BAGDAD, 20. listopada 2004. (Hina) - Američko zrakoplovstvo napadalo je u srijedu u Falluji uporišta pobunjeničkog vođe Abu Musaba al-Zarqawija usmrtivši šestero civila, sukoba je bilo i drugdje u Iraku, a u glavnom gradu Bagdadu raste nesigurnost nakon otmice čelnice humanitarne organizacije CARE, javljaju agencije.

"Međunarodne snage napale su dva uporišta Abu Musaba al-Zarqawija na sjeveroistoku Falluje", prenosi agencija France presse vojno priopćenje objavljeno u tome gradu gdje su aktivni Zarqawijevi pobunjenici.

Vojska se poziva na više obavještajnih izvora prema kojima su se u uništenim uporištima skrivali Zarqawijevi ljudi.

Međutim, očevici govore da je iz ruševina izvučeno šest tijela jedne obitelji.

Te podatke nije potvrdio izvor iz lokalne bolnice, ali je Reutersov snimatelj vidio šest izvučenih tijela.

Stanovnici tvrde i da je američko zrakoplovstvo gađalo i djevojačku školu ali da nije bilo žrtava.

U Bagdadu nesigurnost raste nakon otmice Margaret Hassan, čelnice humanitarne organizacije CARE, o kojoj nema novih vijesti.

Agencije javljaju i o sukobu blizu Baqube gdje je žrtvom pao 15-godišnji Ahmed Mohamed Ismail u noći s utorka na srijedu kada je policijska ophodnja naletjela na bombe kućne izrade i uzvratila vatrom na pobunjenike.

U Bagdadu je pak eksplodirao automobil bomba na putu za zračnu luku no osim samoubojice nije bilo žrtava.

Prema Reutersu u eksploziji su ranjena dvojica Amerikanaca, te četiri iračka policajca.

CARE, humanitarna organizacija koja je u Iraku prisutna od 1991., nakon otmice je prekinula s radom.

U srijedu je suprug otete čelnice CARE-a, putem televizije al-Arabiya, pozvao otmičare da oslobode njegovu ženu za koju je rekao da "se ne miješa u politička pitanja".

"Njezin je rad isključivo humanitaran i usmjeren na pomaganje iračkom narodu i ona ga obavlja već 30 godina", rekao je Tahsin Ali Hassan iz Bagdada za televizijsku postaju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Margaret Hassan (52), Irkinja po rođenju no koja ima još i britansko te iračko državljanstvo gdje živi već 30 godina, oteta je dok je radila u svojem uredu.

Suprug je rekao da se nikakva organizacija nije obratila obitelji sa zahtjevom za otkupninu, javlja agencija Associated press.

Katarska televizija al-Jazeera objavila je u utorak snimke otete humanitarke okružene njezinim osobnim ispravama, kako bi se potvrdilo da je snimljena nakon otmice koju je izvela naoružana ali neidentificirana skupina.

Hassan je osma žena po redu oteta u Iraku. Sve ostale dosad su bile oslobođene neozlijeđene.

U Iraku su od travnja učestale otmice stranih radnika, humanitarnih djelatnika, inženjera, vozača zaposlenih u naftnom sektoru. Dosad je ubijeno 35 otetih osoba, neki brutalno odsijecanjem glave.

Otmičarske skupine raznih su profila, neke su motivirane visokom otkupninom, druge traže povlačenje stranih vojnika iz Iraka ili iznose složenije zahtjeve poput ukidanja zabrane nošenja muslimanskog rupca u Francuskoj u zamjenu za slobodu već dva mjeseca otetih francuskih novinara.

Većina humanitarnih agencija povukla je svoje osoblje iz Iraka.

Njemačka agencija dpa podsjeća da britanski premijer Tony Blair treba u srijedu u parlamentu odgovarati na pitanja o američkom zahtjevu za preraspoređivanjiem britanskih vojnika s južnog mirnijeg dijela Iraka u područja bliža Bagdadu. Time bi oko 700 britanskih vojnika oslobodilo određen broj Amerikanaca koji bi se rasporedili oko Falluje i drugdje u takozvanom "sunitskom trokutu" gdje je jak otpor međunarodnim snagama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙