FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZATVORENA BIRALIŠTA NA KOSOVU; SRBI BOJKOTIRALI

PRIŠTINA,23.listopada.2004(H) - Birališta na Kosovu gdje su u subotuodržani drugi parlamentarni izbori od prestanka oružanih sukoba 1999.zatvorena su večeras u 20 sati, a izbori su protekli bez incidenata uzbojkot srpske zajednice.
PRIŠTINA,23.listopada.2004(H) - Birališta na Kosovu gdje su u subotu održani drugi parlamentarni izbori od prestanka oružanih sukoba 1999. zatvorena su večeras u 20 sati, a izbori su protekli bez incidenata uz bojkot srpske zajednice.

Od jutra su bila otvorena 1.622 izborna mjesta na Kosovu u 566 izbornih središta, a izbori su održani i u Srbiji u 15 izbornih središta sa 100 glasačkih mjesta i u Crnoj Gori u 5 centara s 15 glasačkih mjesta.

Na izborima je pravo glasa imalo milijun i 412 tisuća građana Kosova, a na njima su se 22 političke stranke, šest koalicija i pet građanskih inicijativa natjecali za 100 budućih zastupničkih mjesta Skupštine Kosova koja će imati 120 mjesta budući da je 20 mandata rezervirano za srpske i druge manjine na Kosovu.

Na izborima su, pored Albanaca, sudjelovale i sve nesrpske manjine a njihov odaziv je zadovoljavajući, navode organizatori. Kosovski Srbi su, prema dosadašnjim podacima, izašli u veoma simboličnom broju, pretežito su bojkotirali izbore unatoč brojnim pozivima da sudjeluju koje su uputili najviši predstavnici međunarodne zajednice, predsjednik Srbije Boris Tadić i predstavnici kosovskih institucija.

Kosovski Srbi navode da UN i NATO nisu stvorili potrebne uvjete da srpska manjina živi slobodno i bez straha.

Informacije o protjecanju izbora kažu da su oni bili uspješni te da su održani u mirnoj atmosferi i bez incidenata.

Izbore je nadziralo gotovo 12 tisuća kosovskih i međunarodnih promatrača, a pripadnici policije i KFOR-a uspjeli su organizirati sigurno ozračje za njihovo odvijanje.

Prema istraživanjima javnog mišljenja, može se očekivati da će Demokratski savez Kosova predsjednika Ibrahima Rugove ostati najjača stranka u parlamentu. Demokratska partija Kosova s Hashimom Thaqijem na čelu bit će, prema anketama, na drugom, a Alijansa za budućnost Kosova na trećem mjestu.

Prvi preliminarni rezultati objavit će se u ponedjeljak, dok će se između 29. listopada i 7. studenog objaviti konačni rezultati. Prema zakonu, potrebno je da civilni upravitelj UN-a na Kosovu konačno potvrdi rezultate kako bi oni bili međunarodno priznati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙