FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Usporavanje rasta prometa u trgovini na malo

ZAGREB, 22. listopada 2004. (Hina) - Kod prometa u trgovini na malo uHrvatskoj, prema podacima za prvih osam mjeseci ove godine, nastavljase usporavanje rasta započeto još u prošloj godini.
ZAGREB, 22. listopada 2004. (Hina) - Kod prometa u trgovini na malo u Hrvatskoj, prema podacima za prvih osam mjeseci ove godine, nastavlja se usporavanje rasta započeto još u prošloj godini.

Po ocjenama analitičara Hrvatske gospodarske komore, to je povezano sa sporijim rastom kreditnih plasmana sektoru stanovništva koje velikim dijelom utječe na maloprodajni promet.

Tako je u osam mjeseci ove godine ostvaren svega 2,7 posto veći realni rast prometa, što je dosta sporije od onog u istom razdoblju prošle godine, od 6,7 posto.

To se usporavanje rasta prometa u trgovini odrazilo se i na sporiju dinamiku rasta bruto dodane vrijednosti trgovine koji je u prvoj polovici godine iznosio 4,1 posto, dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju zabilježen rast od 9 posto.

U kolovozu je u trgovini na malo ostvareno nominalno 5,4 posto prometa manje nego prethodni mjesec sa iznosom od 7,7 milijardi kuna, navodi se u "Gospodarskim kretanjima" HGK.

Takav pad prometa, napominje se, najviše se može pripisati smanjenju prometa u većini djelatnosti, dok je izraziti pad, od 35 posto, zabilježen u prodaji motornih vozila i to nakon nagle potražnje stanovništva za kupovinom automobila u srpnju uslijed najavljenog poskupljenja trošarina.

Istodobno je na godišnjoj razini, u kolovozu ove u odnosu na kolovoz prošle godine, ostvareno nominalno povećanje prometa od 5,2 posto, dok je realno to povećanje iznosilo 3,4 posto.

(Hina) xds yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙